Publicat el 21/03/2017

Els olis vegetals, alguns molt apreciats a la cuina, són rics en greixos poliinsaturats i poden contribuir a la salut cardiovascular si s’utilitzen amb mesura.

Els greixos són un tipus de nutrient en la nostra alimentació i es troben en molts aliments naturals. L’oferta d’olis vegetals és àmplia i no deixa d’augmentar; els més utilitzats en alimentació són els d’oliva, gira-sol, soja, blat de moro, cacauet, càrtam… Cada vegada, però, són més coneguts altres olis que constitueixen autèntiques delícies: de raïm, sèsam, argània, llavors de carbassa, llavors de llinosa…

Els olis vegetals es troben a la part superior de la piràmide nutricional, i en la pràctica això es tradueix en la conveniència de limitar el consum a petites quantitats diàries. Com a norma general es recomana un consum d’entre 30 i 50 g/dia, que corresponen a tres o cinc cullerades respectivament.

És aconsellable utilitzar-los a l’hora de cuinar?

El més aconsellable per cuinar és el d’oliva, ja que suporta millor les temperatures elevades. Els altres olis, en tenir un percentatge més alt de greixos poliinsaturats, són més sensibles a la calor, motiu pel qual és preferible reservar el seu ús a preparacions en fred, com amaniments, salses o certs tipus de rebosteria.

Què és oli vegetal en una etiqueta?

Quan un producte conté un oli de prestigi com el d’oliva, se sol indicar a l’etiqueta. Si hi llegim «oli vegetal», pot contenir qualsevol oli o barreja d’olis: sovint són molt refinats o també saturats, com el de palma o de coco.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari