Obrir la porta ‘a l’holandesa’ | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 27/11/2018

Dooring és el nom que rep un tipus d’accident consistent a colpejar ciclistes o motoristes amb la porta d’un vehicle quan un dels seus ocupants l’obre sense adonar-se que un vehicle de dues rodes s’hi acosta per darrere.

Si tothom tingués la precaució de comprovar que no ve cap vehicle d’aquestes característiques, controlant visualment la part posterior del cotxe bé amb el cap o bé mirant pels retrovisors, aquest tipus d’accidents disminuirien. Malauradament, la majoria simplement no ho fa.

És per això que una bona solució és obrir la porta ‘a l’holandesa’, és a dir, amb la mà contrària a la porta per on sortirem: la dreta si es tracta de la banda del conductor, i l’esquerra si és l’altre cantó, el del copilot. Fent-ho així, el cos gira i fa que el fet de mirar cap enrere sigui molt més natural.

De fet, la Guàrdia Civil ha recomanat mitjançant Twitter obrir les portes dels cotxes amb aquesta maniobra. «Obrir la porta del cotxe a l’holandesa (amb la mà dreta en lloc d’amb l’esquerra) és la forma més segura de baixar amb seguretat. Amb aquesta tècnica evitaràs impactes amb ciclistes, motoristes o altres usuaris», assegura en el seu missatge.

Els holandesos porten 50 anys obrint les portes amb aquesta maniobra, d’aquí el seu nom. La pràctica està molt estesa i s’ensenya des del moment en què una persona va a l’autoescola per aprendre a conduir. A la pàgina web Dutch Reach Project (www.dutchreach.org) s’explica que aquest sistema també evita que un cotxe atropelli el passatger en sortir del vehicle.

Michael Charney, un doctor nord-americà, va començar la iniciativa Dutch Reach Project per promoure aquesta pràctica després de la mort d’una ciclista de 27 anys a Cambridge en xocar contra la porta d’un vehicle. Va ser ell qui va encunyar el terme obrir ‘a l’holandesa’.

Redacció La Clau

Deixa un comentari