Publicat el 15/12/2016

La nyàmera, també coneguda com a tupinambo, és un tubercle originàriament conreat pels indis d’Amèrica del Nord i que va arribar a Europa a partir del 1600. Des d’aleshores se’n va difondre el cultiu a tot Europa, on va alimentar milers de persones durant segles, fins que va ser desplaçada per la típica patata.
El cultiu de la nyàmera és poc exigent i es tracta d’una planta força resistent i que es desenvolupa molt bé a casa nostra. La trobareu disponible als mercats durant la temporada de tardor i hivern. La seva forma és allargada amb molts de nusos, pot mesurar uns 10 centímetres i el seu color varia del blanc trencat al vermell, morat o marró. La textura és similar a la de la patata però no porta fècula, és cruixent en cru, suau si es cuina, i de sabor lleugerament dolç. En cru té un gust molt particular que recorda les carxofes, però amb un «crec» com el de la pastanaga crua.
A la cuina, podem tractar les nyàmeres com ho faríem amb les patates, però cal tenir en compte que es pelen molt malament, motiu pel qual cal netejar-les molt bé sota l’aixeta i fins i tot rascar-les amb un raspallet per eliminar tot rastre de terra. Un cop llestes es poden utilitzar senceres o tallades.
Es poden consumir bullides, cuites amb pela, al vapor, guisades, estofades, saltejar-les, fregides en forma de xips o fer-ne puré, que agrada molt als nens.
Cuita al vapor durant vint minuts, us sorprendrà l’aroma tan especial que desprèn: una delícia per als amants de les carxofes.

Redacció la Clau

Deixa un comentari