Publicat el 30/11/2018

El consum d’olis vegetals de baixa qualitat ha augmentat considerablement durant els darrers anys. Es troben principalment a productes molt processats per la indústria com la brioixeria, les salses comercials i productes precuinats com les pizzes.

La tècnica de processar els aliments es va desenvolupar amb la intenció de millorar-ne la conservació i qualitat, tot i que avui dia el seu objectiu és fer-los més apetitosos. A més, s’hi afegeix sucre, sal, oli refinat i additius com aromes i colorants.

Quins són els aliments ultraprocessats?
Refrescs ensucrats, sucs envasats, làctics ensucrats, brioixeria, galetes, pa o pasta refinada, cereals refinats, embotits, salsitxes, pizzes o salses comercials, menjar precuinat o snacks salats.

Cada any augmenta el consum d’aliments ultraprocessats, alhora que també ho fan les malalties que se’n deriven (obesitat, malalties cardiovasculars o diabetis). Es tracta de productes alts en calories, pobres en fibra, vitamines, minerals i fitoquímics, molt palatables (amb sabors i textures agradables que creen addicció) i, el pitjor de tot, que desplacen altres aliments que són més beneficiosos per a nosaltres.
Per fer front a aquest mal hàbit, ha aparegut la tendència del realfooding, la màxima del qual és portar un estil de vida basat en el menjar real i en evitar els productes ultraprocessats, focalitzant la decisió de compra en l’aliment i no tant en els seus components aïllats (light, 0 %, ric en ferro, etc.).

Quins són els aliments reals o lleugerament processats?
Verdures, hortalisses i fruita fresca o congelada, fruites seques naturals o torrades, llegums, peix, marisc, carn sense processar, tofu, tubercles, cereals integrals, làctics naturals, llavors, oli verge, conserves en oli de qualitat, espècies i cafè.
Com a recomanació final, revisa sempre el llistat d’ingredients del producte abans de comprar-lo. Descarta aquells que tinguin ingredients refinats o massa additius.

Lorena Alarcón Gazulla
www.esoquecomemos.com
Instagram: @esoquecomemos

Deixa un comentari