Publicat el 28/03/2007

Els éssers humans a més de ser, individualment, un univers de matèria, de sensacions, d’emocions i de pensaments, en un equilibri més o menys estable, influenciem el nostre entorn i, alhora, estem influenciats per ell.
Individualment, a la nostra societat desenvolupada, cada vegada hi ha més persones que ens plantegem el sentit de la vida, que ens preguntem el perquè de la insatisfacció que, massa sovint, ens aclapara i no ens permet gaudir de tots els avantatges que tenim pel fet d’haver nascut a Europa i no a l’Àfrica, per exemple.
Molts de nosaltres ens hem posat a treballar per conèixer tots aquells trets de la nostra personalitat, tots aquells pensaments, tots aquells hàbits de conducta que ens impossibiliten gaudir plenament del present i, coneixent-los, posar fil a l’agulla per aprendre a viure d’una altra manera, mes equilibrada i més saludable.
Aquest treball ens sensibilitza per detectar amb més facilitat comportaments nocius i, per tant, ens fa prendre consciència dels grans desequilibris que fan emmalaltir la nostra societat. I ens adonem d’una realitat que pot arribar a neguitejar-nos i és que cadascun de nosaltres té la capacitat per canviar i millorar la seva manera de viure, però que no pot fer res perquè els altres canviïn si no hi estan disposats. Això vol dir que, en la mesura que augmenta el nostre nivell de consciència, pot passar que també augmenti la nostra sensació d’impotència en adonar-nos que la solució dels problemes de la humanitat no és només a les nostres mans.
Abans que aquest fet ens deprimeixi, hem de tenir sempre present que els petits canvis són sovint imperceptibles, però que tots aquells canvis que milloren la nostra manera de viure, milloren automàticament el nostre entorn més proper, perquè ajuden a crear l’ambient propici perquè aquells que ens envolten, si ho desitgen, puguin canviar amb més facilitat.

No ens hem de proposar canviar ningú, a part de nosaltres mateixos. Això sí, hem d’escampar al nostre voltant onades de respecte que, com una taca d’oli, arribin a aquells que vulguin sumar-se al tarannà respectuós que facilitarà, a curt o llarg termini, el canvi global cap a una nova mentalitat.
Abstenim-nos de potenciar l’ambient negatiu que alguns polítics i alguns mitjans de comunicació s’entossudeixen a crear. Defugim totes les situacions que, lluny d’unir-nos, ens enfronten. No defallim pel fet que els resultats es facin esperar i tinguem la seguretat que la humanitat evoluciona cap a un món  millor, malgrat els indicis que ens puguin fer pensar el contrari.
Mentrestant, treballem per aconseguir la nostra pau interior, com a preludi indiscutible de la pau global. Recordem que créixer en consciència vol dir guanyar l’habilitat d’estar bé en qualsevol situació. Aquesta és l’única tasca que se’ns ha encomanat com a éssers humans i hem de procurar fer-la bé.

Deixa un comentari