Moniato, el tubercle de sabor més dolç | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 23/11/2018

És una planta de la família de les convolvulàcies, conreada per la seva arrel tuberosa comestible. Originària dels tròpics de l’Amèrica Central, va arribar a Europa al segle XVI i s’ha difós àmpliament per tot el món.
És una de les hortalisses més ben digeribles, un tubercle ric en hidrats de carboni complexos i sucres, i no té greixos però sí gairebé un 2 % de proteïna (provitamina A, vitamina E i vitamina B9).
Entre altres coses, el consum de moniato ajuda a depurar el fetge gràcies al contingut d’aminoàcid, protegeix la salut de la vista i la pell gràcies al seu contingut en vitamina A i E i és hidratant per al sistema digestiu perquè el moniato està format per un 70 % d’aigua. La temporada del moniato s’allarga tota la tardor i fins a principis d’hivern.
A l’hora de comprar-lo convé triar els exemplars d’aspecte ferm, ja que és un producte fràgil. Escollirem els que no tinguin taques a la pell i sense zones toves. Convé que siguin de mida mitjana–petita, perquè en el moment de cuinar-los queden més saborosos, dolços i es fan abans.
S’han de guardar en un lloc fosc (perquè no es grillin), ventilat i fresc. D’aquesta manera, ens aguantaran fins a una setmana. Millor no guardar-los crus a la nevera, perquè tenen tendència a germinar i fermentar. A més, no es conserven bé en bosses de plàstic, millor que siguin de roba.

El moniato recorda la patata, encara que botànicament no hi està emparentat. El seu sabor és dolç a causa del seu contingut en sucres. Es caracteritza per la seva carn ataronjada i dolça, molt apta per a rostits, purés, pastissos, suflés i farciments.

Fregit o saltat, l’elaboració és exactament la mateixa que amb les patates i els podem fer servir d’acompanyament, de plat principal o en un vermut per picar.

En cremes. Les cremes poden ser dolces o salades, i en aquest cas el moniato pot servir com a entrant o com a postres, ideals per a la tardor. Com a primer plat podeu preparar una crema de moniato amb fruita seca. Com a postres, una crema gelada de moniato i canyella, amb menys sucres afegits i amb un toc refrescant.

Al forn. Si voleu fugir de les complicacions, és la millor de les opcions. Només cal rentar-los bé, embolicar-los amb paper especial per al forn, deixar que entrin en calor i que l’alta temperatura faci la resta. El temps de cocció dependrà de la mida.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari