Publicat el 11/01/2018

La formació universitària, en la societat del coneixement i en el món global i de canvis permanents en el qual vivim, és indispensable per desplegar les pròpies aptituds i poder trobar el camí professional. Parlem amb la responsable de la seu de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) del Barcelonès, Mercè Mas, que ens explica quines ofertes hi ha de carreres i quines són les més destacades, entre altres aspectes importants de l’àmbit d’ensenyament.

Quines són les carreres que tenen actualment més demanda per part de l’alumnat?
Actualment els graus amb més demanda a la UOC són Psicologia, Administració i Direcció d’Empreses, Dret i Enginyeria Informàtica. Es pot dir que són les titulacions que gairebé des de l’inici de la UOC han estat les més demandades. Si ens fixem en els màsters universitaris, estudis que permeten l’especialització acadèmica, cal destacar els d’Educació i TIC, Dificultats de l’Aprenentatge, Psicopedagogia i Nutrició i Salut.

I quines són les més noves?
Aquest any hem afegit els graus d’Arts, Logopèdia i Relacions Internacionals a la nostra oferta formativa. En màsters universitaris també hem crescut en nombre. En destaquen Psicopedagogia, Ciutat i Urbanisme, Gestió i Direcció de RH, Ciència de dades, Social Media, Logopèdia, Periodisme i Comunicació Digital.

I les que tenen més sortida?
Certament hi ha titulacions que tenen més sortida que d’altres però el més important és decantar-se per uns estudis amb què l’estudiant se senti identificat i amb els quals es pugui traçar un recorregut més llarg. La motivació i la vocació han de ser claus per triar i decantar-se per una formació.
Quins eixos defineixen la UOC com a universitat, davant altres propostes?
El principal tret distintiu de la UOC des dels seus inicis és el model educatiu. L’estudiant, les activitats de l’aprenentatge, els recursos, la col·laboració i l’acompanyament són els pilars d’aquest model, un model que gira al voltant del disseny d’espais i recursos que afavoreixen l’aprenentatge. L’estudiant i la seva activitat d’aprenentatge són el centre de l’activitat formativa.

Quines diferències hi ha entre estudiar en línia o de manera presencial?
Estudiar online permet compaginar els estudis amb la vida personal i professional. Dona una flexibilitat que permet superar les barreres de l’espai i del temps. Permet la formació sense realitzar desplaçaments. La interacció dels alumnes mitjançant fòrums, debats i treballs en equip afavoreix l’aprofitament del coneixement col·lectiu. L’asincronia permet a cada estudiant adaptar l’estudi al seu ritme. I a més cal destacar la personalització en la interacció dels docents amb els estudiants. Ara bé, també és important comentar que requereix una bona organització, responsabilitat i constància per part de l’alumne.

Cap a on van evolucionant els estudis en xarxa en els darrers anys? Cap a on es marquen els nous horitzons?
Quan la UOC va començar fa 22 anys no hi havia cap altra universitat que oferís la possibilitat d’uns estudis totalment online. En aquells moments vam ser pioners a oferir uns estudis en xarxa. Però en aquell moment no tothom podia accedir a Internet, i d’altres s’ho miraven com una cosa molt estranya. En canvi, actualment, podem dir que els estudis en línia són una realitat social. Avui en dia un alt percentatge de la població està constantment connectat a Internet, hi ha més oferta d’universitats que ofereixen estudis online i, pel nostre ritme de vida, s’està veient que molts estudiants es decanten per aquesta opció d’aprenentatge.

Què és recomanable tenir en compte abans de matricular-se?
A la UOC hi ha dos períodes de matriculació, un per iniciar estudis al febrer i l’altre al setembre. A la majoria dels nostres estudis el procés de matriculació comença amb la preinscripció. La preinscripció no té cap cost i permet accedir al Campus Virtual i tenir un tutor que orienta acadèmicament pel que fa als aspectes relacionats amb el programa formatiu, ritme dels estudis segons disponibilitat de l’estudiant, funcionament del campus. És molt important saber quin és el pla d’estudis de les titulacions, els continguts de les assignatures, el model d’avaluació… On es pot accedir
a aquesta informació? Al portal de la UOC, www.uoc.edu.
Aquí trobareu la nostra oferta formativa i l’accés a la preinscripció, així com el nostre model educatiu, la UOC en xifres, la nostra organització i les seus territorials que té la universitat.

L’edat per estudiar ja no és obstacle. Si s’ho planteja una persona gran, que per tant possiblement tingui unes motivacions diferents de les dels joves, quins passos li recomanem seguir?
La UOC és una universitat que forma les persones al llarg de la vida, i en aquest sentit ens trobem amb un perfil d’estudiant molt divers i alhora diferent del de la universitat presencial. La motivació i les ganes d’estudiar, de vegades per un profit personal o per a una millora professional, són molt importants per tal d’aconseguir una bona experiència a la UOC. La Universitat ofereix un ampli ventall de formació oficial (graus i màsters universitaris) i formació pròpia (màsters propis, postgraus, especialitzacions, idiomes, assignatures lliures) que permeten trobar aquells estudis que més s’adaptin a les necessitats formatives de cada estudiant.

Totes les carreres poden fer-se a distància? O n’hi ha algunes que no deu ser possible?
És cert que titulacions com les de l’àmbit sanitari tenen més dificultat per oferir-se en línia, perquè requereixen pràctiques presencials i és més complicat poder-les oferir totalment online. Tot i així, tot avança tan ràpidament que qui sap si d’aquí a uns anys ja es podran oferir. Aquest any a la UOC hem començat a oferir els estudis en Arts i els hem tirat endavant.

Quin és el perfil general d’estudiants que tenen a la UOC?
El perfil de l’estudiant UOC és propi, singular, lluny de la universitat convencional que principalment té estudiants de 18 anys o que postgradua els estudiants que han acabat un grau. El nostre estudiant estudia i treballa. Té una titulació prèvia i té més de 30 anys. És un estudiant amb experiència i coneixements, que sap el que vol i que completa la seva formació d’una manera contínua. Actualment tenim estudiants en més de 90 països del món, principalment a Europa i a Estats Units.

Més enllà de la tasca docent, com treballa la universitat amb la societat?
La UOC és una universitat amb un compromís social molt clar, que no només és difondre la formació, sinó que fa retorn del seu coneixement a la societat. Fa una gran tasca divulgativa realitzant activitats en format de xerrades i conferències. La nostra formació no només s’adreça a estudiants universitaris, sinó també a totes aquelles persones que es volen formar. La UOC està molt compromesa en l’àrea de cooperació i voluntariat.

La manca de recursos sol ser una de les barreres que dificulta els estudis. Com es poden aconseguir beques i ajuts que permetin accedir a la formació universitària, si no es disposa de prous diners?
La UOC aplica la normativa de beques d’acord amb la normativa vigent, tant des de l’àmbit intern i específic de la Universitat com des dels organismes estatals i autonòmics pertinents. Les beques que es poden sol·licitar són les beques generals (per a titulacions homologades) i la Beca Equitat. Les beques generals les estableix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, regulades per decret i actualitzades de manera anual. Són gestionades per l’AGAUR. I pel que fa a la Beca Equitat, l’estableix l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca de Catalunya (AGAUR), regulada també per decret i actualitzada de manera anual.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari