Publicat el 23/08/2018

Sovint a l’estiu es realitzen trajectes llargs en cotxe que obliguen a preparar una mica de rebost. Atès que la calor i les hores solen ser una molt mala combinació per a la conservació dels aliments, el primer que haurem de tenir en compte és si disposem o no de nevera.

Les investigacions demostren que si un aliment està entre 5 °C i 65 °C (coneguda com la zona de perill) durant més de dues hores, el resultat pot ser la proliferació indesitjada de patògens. Per tant, és preferible disposar d’una petita nevera que eviti aquest perill.

La norma bàsica és que tot el que pugui anar a l’interior del cotxe i amb aire condicionat, millor que al maleter. I si fem aturades hem d’evitar que els aliments quedin exposats al sol i que la temperatura interior pugi massa. Cal tenir present que, si es superen els 30 °C, el menjar no pot estar fora de la nevera més d’una hora.

Si no hi ha nevera, els aliments més adequats perquè es conservin sense problemes són les conserves, aliments deshidratats, fruita seca, cereals, fruites i verdures, entrepans, pa i derivats, i també productes com el pernil ibèric que, depenent del contingut de sal que tinguin, aguanten bé la temperatura ambient.

Quant al beure, el millor és l’aigua. Els sucs naturals no es conserven gaire bé. El mateix passa amb els refrescos, que, tot i no tenir problemes de conservació, és millor evitar pel seu contingut en sucre. Sempre cal portar aigua fresca, perquè hidratar-se és essencial, sobretot quan el cos no està actiu durant moltes hores.
S’ha de pensar en aliments que aportin energia i poc sucre, que no necessitin gaire refrigeració i que siguin fàcils de transportar. Es desaconsellen els fregits en bosseta o galetes. És millor optar per productes saludables com barretes de cereals o fruits deshidratats, els quals proporcionen una excel·lent nutrició.

Altres aliments que hem d’evitar són els molt salats, molt condimentats o rics en greixos animals, ja que dificulten una bona digestió. També aquells que produeixen flatulència durant el viatge, com els llegums, verdures com el bròquil, coliflor, ceba crua, cols de Brussel·les, espàrrecs…

Portar entrepans en la nevera portàtil és una bona idea, però en molts casos a l’hora de menjar-los estan humits, aixafats i enganxosos. Per evitar-ho, farem llesques de pa ben gruixudes, evitarem ingredients com el tomàquet i la maionesa i portarem el formatge a part. Si volem posar-hi fulles verdes, cal que ens assegurarem que estiguin ben seques abans d’afegir-les.
Si ens ve de gust menjar alguna cosa dolça, són preferibles les fruites que puguin menjar-se d’un sol mos, com les cireres o el raïm.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari