Publicat el 01/12/2016

Penses organitzar un àpat per als teus amics? Acompanyar la vetllada no només amb un bon vi, sinó amb un que sigui adequat, no és una tasca tan complicada com sembla en principi: benvinguts al fascinant món del maridatge de vins.
El maridatge és la combinació equilibrada entre una menja i la beguda que més li escau. Per tal que aquesta relació sigui harmoniosa, cal que el vi complementi en gust i aroma el menjar, però convé evitar que amagui les sensacions gustatives de l’aliment. La regla bàsica i típica és la de servir vins negres amb carns i blancs amb peixos, però tenint en compte alguns matisos. Per exemple, la majoria d’embotits, tot i ser carn, casen perfectament amb un rosat o un blanc que no sigui gaire àcid.
Buscar un equilibri entre la complexitat dels sabors del vi i el menjar és important. Per exemple, si el menjar té sabors complexos cal aparellar-los amb un vi de sabor simple. Al mateix temps, un vi de sabor complex acompanyarà un plat simple però saborós.
Per això és important saber què es cuina abans de triar els vins que se serveixen. Cal tenir en compte els sabors oposats, com el dolç i el picant, quan tracteu de trobar un equilibri entre un plat i un vi. Per exemple, els menjars picants, com la cuina tailandesa o alguna d’espanyola, es poden servir amb vins dolços per ajudar a equilibrar la calor associada a aquests plats.
Un criteri possible per triar els vins d’un àpat també pot ser el geogràfic. Els vins de cada zona o territori acostumen a ser els que millor lliguen amb els menjars d’aquella mateixa zona.
Tot i tenint en compte l’enorme complexitat dels vins existents, és de gran ajuda considerar que els vins tenen sabors molt bàsics depenent del tipus de raïm utilitzat en l’elaboració, per la qual cosa és molt important conèixer com a mínim les varietats més comunes i habituals.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari