Maria Padilla Rubio. presidenta d’APAC
Maria Padilla Rubio
La Protectora d’Animals de Cabrera de Mar (APAC) és una entitat sense ànim de lucre que al febrer d’aquest any complirà 20 anys de la seva fundació i té l’objectiu d’ajudar i defensar els animals del nostre municipi. Encara que avui només ens ocupem de gestionar les colònies de gats de carrer, vam estar una dècada gestionant els gossos abandonats. Actualment aquesta gestió la fa el CAAD d’Argentona per conveni amb l’Ajuntament.
La junta directiva està composta per voluntàries: presidenta, vicepresidenta, tresorera i secretària. També en formen part quatre vocals i prop de 30 voluntaris que ens ajuden desinteressadament amb l’alimentació de les colònies.
Com va sorgir?
La protectora va sorgir arran d’una gran proliferació de gats de carrer al nostre municipi. Les actuacions que en aquell moment va dur a terme l’Ajuntament no eren adequades, cosa que va portar un grup de persones amb afinitats animalistes a fer una tasca on el benestar animal fos l’objectiu principal; en aquest cas, i en cooperació amb l’Ajuntament, es va buscar el control de les colònies de gats carrer mitjançant esterilitzacions. La gestió de l’alimentació, despeses, medicació i proves veterinàries és a càrrec nostre gràcies a les aportacions dels nostres socis. Sense ells seria impossible fer aquesta tasca.
Com funcionen les acollides?
La nostra entitat no té refugi físic, per la qual cosa, en moments determinats, els gats que trobem abandonats, malalts, els hem de tenir en un parc de gàbies que anteriorment es feia servir per a gossos, condicionades actualment per a gats. Aquí és on col·loquem els felins malalts, perduts, abandonats o pendents d’adopció. També els tenim als nostres habitatges particulars, ja que en força ocasions les gàbies no són suficients. Realitzem les adopcions d’acord amb la normativa, mitjançant contracte d’adopció i lliurant l’animal xipat, desparasitat, vacunat i, al moment oportú, esterilitzat. Estem esperant que l’Ajuntament faci uns habitacles apropiats per a gats en un espai que ens ha cedit
Estadística d’aquests vint anys
En aquests darrers 20 anys hem realitzat 2.160 actuacions: 743 esterilitzacions de gats, 1.052 gates i l’eutanàsia i/o incineració de 365 animals; a més, també hem donat en adopció més de 500 gats. Les nostres actuacions han comportat un benefici per al municipi en els àmbits social, sanitari i ambiental. Tot això, amb ajut econòmic de l’Ajuntament de Cabrera de Mar. En els darrers 18 anys hem gastat un total de 83.366 euros en l’alimentació de pinso de gats, essent la despesa anual actual de 6.500 euros. Les despeses anuals de veterinaris pugen a una mitjana aproximada de 4.000 euros. Gràcies a les quotes trimestrals dels nostres socis, amb una aportació mínima de 15 euros al trimestre, podem fer el nostre treball d’alimentació i veterinari. Per això aprofito per demanar ajuda, ja sigui fent-se’n soci, amb aportacions esporàdiques o donatius. Estaríem encantades amb les ajudes, ja que actualment gestionem més de 35 colònies a tot el municipi.
Reben alguna ajuda o subvenció?
Nosaltres no rebem cap mena de subvenció, només una petita ajuda anual de 600 euros per part del nostre Ajuntament.
Quina funció tenen les colònies de gats de carrer?
Les colònies de gats de carrer se situen en un lloc o espai de forma natural, on ells trien. Els gats són necessaris per controlar la població de rosegadors, ja que la seva presència els espanta i això evita un problema important per a les persones. Gràcies a la nostra tasca, mitjançant el control de la població de gats aconseguim adequar una situació harmoniosa per a totes les parts: animals i persones.

gat de carrer 1526
Si un particular es troba un gat al carrer, què ha de fer?
És importantíssim conscienciar que, en cas de trobar-se un gat o gats petits al carrer, no se’ls ha d’agafar, ja que les femelles traslladen les cries de lloc amb molta freqüència; si agafes un gat petit i el separes de la seva mare i per tant de la possibilitat de mamar, hi ha una probabilitat molt alta que no sobrevisqui encara que se l’alimenti amb una llet especial i biberó. Si el gat que es troba és adult i mans, nosaltres duem a terme el procés d’identificació per si portés xip; en cas que no sigui així, ho difonem per xarxes socials per trobar-ne l’amo. Si passats vint dies no apareix l’amo, ja el podem donar en adopció.
És important saber que els gats de carrer adults no es poden agafar per tenir-los a l’habitatge o donar-los en adopció. Són animals criats al carrer i per tant només poden viure en llibertat.
Quin és el futur de l’APAC?
El nostre futur és seguir amb la nostra feina com a mínim 20 anys més. Totes les persones que formem part de la protectora continuem amb la mateixa il·lusió d’ajudar els animals desafavorits, i necessitem que el nostre Ajuntament continuï donant-nos suport en les tasques d’esterilització de les colònies de gats. Després de 20 anys ha decrescut el nombre de gats gràcies a les esterilitzacions, però sempre n’arriben de nous d’altres zones o cries de gats de particulars, cosa que obliga a continuar amb les esterilitzacions.
El nostre futur és mantenir una economia suficient per poder continuar alimentant, protegint i donant suport veterinari, medicació i tot allò que garanteixi el benestar animal.
El nostre futur és conscienciar els nostres veïns i escolars, amb xerrades, la nostra presència a fires i campanyes, que els gats són animals del nostre poble, que cal respectar-los i que es pot viure perfectament amb ells en harmonia.
El nostre futur és el compromís amb el nostre poble per poder portar la nostra feina a bon terme.
Finalment volem donar les gràcies a tots els socis per les seves aportacions i a tots els voluntaris que treballen els 365 dies de l’any i que fan possible tot això.
Entrevista: Redacció La Clau