Publicat el 02/04/2019

La malaltia de Paget és un trastorn que implica destrucció i regeneració òssia anormal, fet que produeix deformitat en els ossos afectats. També és coneguda com a osteïtis deformant, denominació que fa referència a l’alteració de la mida de l’os i la deformació secundària que es produeix. Deu el seu nom a Sir James Paget, qui el 1876 la va descriure per primera vegada.

En les persones que pateixen aquesta malaltia hi ha una descomposició anormal del teixit ossi en zones específiques, i això va seguit d’una formació òssia anormal. La nova zona d’os és més gran, però més feble; l’os nou també està ple de vasos sanguinis nous.

Es pot tenir malaltia de Paget en qualsevol os, però és més comú a la columna, la pelvis, el crani i les cames. La malaltia pot afectar un o diversos ossos, però no tot l’esquelet; és més freqüent entre els homes que entre les dones, i més comú en la gent gran.

Normalment la malaltia no provoca símptomes i és descoberta casualment per una elevació de la fosfatasa alcalina en una anàlisi rutinària o per la seva troballa casual en una radiografia sol·licitada per altres motius. La malaltia pot afectar un sol os (monostòtica) o diversos (poliostòtica).

Quan la malaltia de Paget ocasiona símptomes, aquests són deguts a: dolor, deformitat, símptomes articulars o un augment de vascularització (augmenta el nombre de vasos sanguinis).

El dolor és motivat per l’engrandiment de l’os i la producció de microfractures perquè l’os que es forma és de mala qualitat. És un dolor ossi profund que s’agreuja en romandre de peu o en caminar. La deformitat es produeix pel remodelatge i l’augment de l’os.

La presència d’aquests símptomes en una persona de més de 40 anys, juntament amb una elevació de les xifres de fosfatasa alcalina, fa sospitar la malaltia. Es confirmarà amb mètodes d’imatge: la primera exploració que s’ha de fer és una gammagrafia òssia, que com un ‘mapa’ de la malaltia detectarà quins són els ossos afectats, i a continuació se’n realitzarà una radiografia.

No es coneixen les causes de la malaltia de Paget; podrien ser degudes a factors genètics, familiars, o per motius d’una infecció viral. Atès que en l’actualitat les causes de la malaltia es desconeixen, no hi ha una forma concreta de prevenir-la.
L’exercici és molt important per mantenir la salut de l’esquelet, evitar l’augment de pes i mantenir la mobilitat de les articulacions, però els pacients afectats d’aquesta malaltia han de consultar amb el metge sobre qualsevol règim d’exercicis abans d’iniciar-lo, per tal d’evitar l’estrès excessiu en els ossos afectats.

Sempre són convenients els controls amb el reumatòleg, a fi d’avaluar periòdicament la situació clínica (presència de dolor, símptomes articulars o neurològics), els efectes secundaris que puguin esdevenir-se amb la medicació i la resposta al tractament.

 

Redacció La Clau
Font: https://inforeuma.com

Deixa un comentari