L’orenga | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 05/03/2020

Aquesta herba aromàtica té propietats tòniques, digestives i estomacals. Floreix a l’estiu, de juliol a octubre. Es tracta d’una planta molt olorosa i de gran sabor. El seu nom, que deriva del grec, significa «esplendor de muntanya». Les seves flors són petites, de color violeta rosat i l’alçada de la planta va dels 30 als 80 cm.

A la cuina s’utilitza per a sopes, pizzes, pasta, broquetes de carn i verdures… Accentua el sabor de tot tipus de carn. Es pot afegir seca o fresca, a la pasta, les pizzes, els macarrons, etc. Resulta ideal a l’amanida de tomàquet. I també és perfecta per marinar peixos i aus. Si afegim una branca d’orenga a una botella d’oli o vinagre, obtindrem un oli o un vinagre aromatitzat, ideal per condimentar. Es pot combinar amb altres herbes aromàtiques, especialment amb el julivert, la sajolida, el romaní, la sàlvia o la farigola.

Les llavors d’orenga se sembren a la tardor o a la primavera. És una planta que creix molt bé als marges dels jardins, en terres amb un cert grau d’humitat. Això sí, requereix molta llum solar.

Les fulles fresques es poden recollir durant tot l’any. Abans de la floració se’n poden tallar unes quantes tiges i deixar-les assecar en un lloc fosc, penjades de cap per avall. Un cop seques, cal guardar-les en un pot amb tancament hermètic per anar-les utilitzant.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari