Publicat el 20/05/2017

Quan parlem de domòtica, ens referim a la integració de serveis i tecnologies aplicades a les llars per automatitzar-les i obtenir millores en seguretat i protecció, confort, comunicació i gestió tècnica. Sota aquest nom s’amaga la possibilitat de controlar de forma automàtica els elements d’una casa, un control que es pot fer amb fil (cable, fibra òptica…) o bé sense (Wi-Fi, Bluetooth).
Així, gràcies a la domòtica podem obrir i tancar portes, apujar i abaixar persianes, encendre i apagar llums i controlar tot el que passa a la llar; per això l’aplicació de l’automatització converteix la llar en una casa intel·ligent, ja que aquest control pot fer-se tant des de l’interior de la casa com a kilòmetres de distància.

Beneficis de la domòtica

Estalvi energètic
Els sistemes intel·ligents de control centralitzat de l’habitatge permeten gestionar el sistema de calefacció i climatització per zones, optimitzant així el consum energètic, activar els electrodomèstics en horari de tarifa nocturna, desconnectar les línies no prioritàries abans d’arribar a la màxima potència contractada, regular la intensitat lumínica segons la quantitat de llum desitjada, desactivar la il·luminació, tancar aixetes si no es detecta cap presència en un temps determinat…

Seguretat
Alarmes de seguretat sense fil que funcionen fins i tot si el lladre ha tallat la línia telefònica. Gràcies a la presència de detectors i càmeres, l’usuari pot saber en tot moment el que està passant (escapament d’aigua, fugues de gas, talls elèctrics).

Confort
L’usuari podrà governar tot l’habitatge des d’un sol punt de control, i gràcies a electrodomèstics d’última generació podrà fins i tot saber quins comestibles té a la nevera sense necessitat d’obrir-ne la porta.
L’habitatge domòtic és per tant aquell que integra una sèrie d’automatismes en matèria d’electricitat, robòtica, informàtica i telecomunicacions amb l’objectiu d’assegurar a l’usuari un augment de l’estalvi energètic, de la seguretat, del confort i de les facilitats de comunicació.

Facilitat de comunicació
El sistema domòtic permetrà l’intercanvi d’informació entre persones, entre equips, entre persones i equips domèstics i viceversa, ja sigui des de dins o fora del propi habitatge.
Algunes aplicacions poden ser:

  • Gestió d’equips i instal·lacions a distància, utilitzant sistemes de control remot a través de la ret telefònica o mitjançant dispositius sense fil.
  • Comunicació automàtica amb un veí, conserge… per preveure riscos detectats.
  • Demanar auxili, fins hi tot sense estar present, programant els sistema domòtic per ser avisat de qualsevol anomalia.

 

Font: habitatge.gencat.cat

Redacció La Clau

Deixa un comentari