Publicat el 14/02/2020

Dormir prou i bé és gairebé tan necessari com respirar o menjar, però sovint pot ser difícil d’aconseguir. Esbrinar què provoca l’insomni i seguir algunes pautes pot ajudar a corregir-ho.

El son desenvolupa una funció important en la consolidació de la memòria i el perfeccionament de determinades habilitats que es practiquen durant el dia.

Pel que fa a la durada de les hores del son, s’ha de tenir en compte factors com l’edat, els estats sensibles, les malalties o la discapacitat. La quantitat de 7-8 hores per nit no deixa de ser una mesura aritmètica de les hores que dormen molts grups que s’han estudiat, però les necessitats individuals són molt variades. Hi ha persones que tenen la sensació que no dormen mai, però en realitat, i sense adonar-se’n, entren en petits períodes de descans, anomenats «microsomnis», que els permeten superar la jornada.

D’altra banda, són moltes les persones que pateixen algun trastorn del son, essent el més habitual l’insomni, és a dir la capacitat de gaudir d’un son correcte i suficient per despertar-se aviat i que no calgui seguir dormint. O bé el son pertorbat, que deixa la sensació d’haver dormit poc.

La son no arriba de cop, a una hora determinada, sinó que es va preparant durant el dia. Les persones amb estrès no aconsegueixen aquesta preparació i es troben molt tenses quan arriba la nit. Els estímuls externs, com la calor, el fred, el soroll o la llum ambiental, també poden distorsionar el ritme del son.

CONSELLS PER PREVENIR L’INSOMNI:

Bany calent. A la nit, regalar-se un bany calent d’uns deu minuts ajuda a conciliar el son.

Evitar els excitants. S’han d’evitar els productes que portin cafeïna o altres excitants (te, cacau, refrescs de cola…) sobretot en acostar-se l’hora d’anar a dormir.

Habitació. Cal que el mobiliari sigui només el necessari. Convé evitar l’acumulació d’objectes.

Temperatura. Per conciliar el son i dormir sense despertar-se durant la nit, la temperatura òptima de l’habitació ha de ser entre els 16 i els 20º C.

Pijama. Ha d’estar confeccionat amb teixits suaus i còmodes. Un pijama lleuger facilita els moviments durant la nit. Si es refreden els peus, es poden posar mitjons.

Postura correcta. A l’hora de dormir és important buscar la postura més còmoda. Si el llit és ample, el cos s’anirà movent i aquest canvi postural farà que descansi sense romandre massa temps recolzat en un punt concret.

Regularitat. És bo mantenir els ritmes fixos d’anar a dormir i, primordialment, d’aixecar-se, fins i tot els caps de setmana. Això permet que s’aconsegueixi un ritme de vigília-son constant. És millor, doncs, aixecar-se sempre a la mateixa hora. A l’hora d’anar a dormir, és preferible esperar-se a sentir somnolència.

Evitar emportar-se les preocupacions al llit. Si això passés, és preferible aixecar-se, fer alguna activitat i tornar al llit quan de veritat vingui la son.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari