Publicat el 28/02/2022

Article de salut: L’impacte psicològic de l’aïllament

 

La pandèmia de la covid-19 ha comportat afectacions tant en l’àmbit físic com el psicològic, amb repercussions a escala mundial. Els problemes de salut mental s’han incrementat de manera considerable i pot ser que segueixin augmentant, ja que, segons alerten els experts, encara no són visibles totes les afectacions derivades de l’aïllament i les restriccions.

 

El confinament imposat a gairebé tots els països a l’inici de la pandèmia va portar a un aïllament que s’ha traduït en una reducció dràstica del contacte físic i social, a més de restriccions en l’oci i el temps lliure. Això ha impactat en el benestar emocional de la població general, que pateix també les conseqüències socials i econòmiques de la crisi sanitària. Tot plegat segueix influint en la salut mental de les persones i fa que, dia rere dia, creixin els casos de trastorns com la depressió, l’ansietat i l’estrès.

Els estudis assenyalen que les noves condicions de vida, que inclouen el confinament, canvis en les rutines diàries, la transformació de la vida social per l’aïllament i distància física, pèrdua de llibertat i la preocupació per temes de salut i econòmics, han contribuït a un impacte perjudicial per a la salut mental de la població. I el grup poblacional que s’ha vist més afectat per tot això són els adolescents.

Les conseqüències psicològiques derivades de l’aïllament a causa de la pandèmia són, segons els investigadors:

  • Augment del malestar psicològic. En concret, sentiments d’incertesa, preocupació per patir una malaltia greu o perdre els éssers estimats.
  • Una visió negativa del futur més acusada i augment dels sentiments de desesperança i de la sensació de solitud.
  • Una prevalença més gran de problemes físics o agreujament dels símptomes ja existents.
  • Alteració dels hàbits saludables, amb una reducció d’activitats d’exercici físic, empitjorament dels hàbits d’alimentació i augment de l’ús de les xarxes socials, de la televisió i dels videojocs.

Per això alerten que és important actuar de manera preventiva, i donen algunes recomanacions per minimitzar l’impacte psicològic negatiu de la situació pandèmica:

  • Reduir el temps dedicat a consultar l’actualitat de la covid-19 als mitjans, i fer-ho sempre amb fonts d’informació fiables.
  • Programar rutines diàries que permetin mantenir una activitat mental i física adequada. Tenir cura de l’alimentació, hores de somni i disposar d’un temps per a l’esplai i la diversió.
  • Potenciar el contacte social fent servir la tecnologia.
  • Acceptar les reaccions emocionals que es generin en situacions d’incertesa. Com ajuda, es pot fer ús d’activitats de relaxació i també compartir emocions i pensaments.
  • Sol·licitar ajuda professional, si la magnitud de la preocupació per ansietat interfereix en la vida diària.

Redacció La Clau

Deixa un comentari