Publicat el 15/10/2018

Els cotxes d’hidrogen són vehicles elèctrics que fabriquen la seva pròpia electricitat quan l’hidrogen reacciona amb l’oxigen de l’aire en una petita central anomenada pila de combustible. Aquest sistema és net i altament eficient, ja que l’hidrogen és el combustible més eficaç, amb una relació poder calorífic / pes més alta que qualsevol altre. Produeix de dues a tres vegades més energia que la majoria de combustibles que es fan servir habitualment, i reacciona ràpidament amb l’oxigen.
El cotxe d’hidrogen, però, no està tan estès al mercat com el cotxe elèctric, tot i que els darrers anys n’han aparegut diferents models de la mà d’alguns fabricants asiàtics que fa anys que hi treballen, convençuts que en l’hidrogen està el futur de la mobilitat.
El principal avantatge que assenyalen els fabricants de vehicles de pila de combustible és que el temps per a una recàrrega completa és similar a la d’un cotxe de gasolina o dièsel. A més, el procediment també és pràcticament idèntic, ja que es fa a través d’una mànega que queda segellada al dipòsit mentre dura el proveïment del tanc. El problema és que hi ha poquíssimes benzineres d’hidrogen al país, atès que encara hi ha poca demanda. Un altre avantatge és l’autonomia dels cotxes d’hidrogen, que és molt similar a la de vehicles de combustió i actualment arriba als 600 km.
Pel que fa als inconvenients, el principal és que l’hidrogen no existeix en estat pur i per obtenir-lo cal fer servir processos que alliberen contaminants o que requereixen molta energia. Un altre obstacle és que l’emmagatzematge d’hidrogen necessita tres vegades més espai que el que s’utilitza per dipositar la gasolina o el gasoil. Per últim, el cost de fabricació d’un cotxe de pila de combustible és considerablement més elevat que el d’un automòbil convencional.
Ara per ara són moltes les marques que treballen en el desenvolupament de models de pila de combustible, i ja s’ha aconseguit reduir el cost de les piles de combustible fins a un 95 %. Caldrà veure si els avenços en la investigació situen els cotxes d’hidrogen a l’alçada dels elèctrics, que tenen més llarg recorregut.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari