L’esport millora el rendiment acadèmic a les aules
És habitual escoltar que l’esport té nombrosos efectes positius sobre la salut dels nens i els adolescents, però actualment estan apareixent cada vegada més estudis que constaten que també contribueix a millorar el seu rendiment acadèmic.
Científics suecs de l’Institut de Neurociències i Fisiologia van constatar per primera vegada, en un estudi publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences, que els joves amb bona formació física puntuen més alt en els test d’intel·ligència.
Més recentment, un estudi realitzat per la Universidad de Vrije (Holanda) confirma la relació de l’activitat física amb un major rendiment acadèmic després d’analitzar una revisió d’estudis previs sobre el tema.
Són diversos els motius als quals s’atribueix aquesta relació de causa i efecte, entre ells que l’esport millora la funció cardíaca i la capacitat pulmonar, augmentant el volum d’oxigen que arriba al cervell. Segons un estudi publicat a Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, l’augment dels nivells d’endorfines i norepinefrina generats per l’activitat física contribueix a reduir el nivell d’estrès i a una millora de l’estat d’humor.
A més, l’esport facilita l’augment dels factors de creixement que ajuden a crear noves cèl·lules nervioses, que a la vegada contribueixen a millorar la plasticitat sinàptica.
Aquests estudis també constaten que l’esport contribueix a una millor concentració a classe, fet que afavoreix treure millors notes. Tot i comptar amb aquests estudis, els científics reivindiquen que encara fan falta més investigacions de qualitat metodològica per conèixer les dosis d’exercici necessàries per obtenir un benefici cognitiu o de rendiment.
faros.hsjdbcn.org