Publicat el 23/03/2020

Les varius, que també es coneixen com a «insuficiència venosa perifèrica», són una afecció crònica originada per la debilitat de les vàlvules i les parets venoses, i es localitzen sobretot a les extremitats inferiors. Habitualment s’utilitza la paraula varius per fer referència a les que apareixen a les cames, ja que són les més freqüents. Però també es poden formar en altres parts del cos, com l’esòfag (varius esofàgiques), la regió anal (hemorroides), i els testicles (varicocele).

La funció de les venes és fer tornar la sang de la circulació perifèrica al cor. A les cames, però, aquest retorn es fa en contra de la gravetat. El mal funcionament, més o menys important, de les vàlvules (que en situació normal impedeixen el reflux de la sang cap a baix) comporta la insuficiència venosa que donarà lloc a la síndrome varicosa.

La dona, per les seves característiques hormonals, hi té més propensió que l’home. Cal destacar que algunes de les causes d’aquest mal són hereditàries, i que estats com l’embaràs o la menopausa n’afavoreixen l’aparició. Però hi ha altres causes, com l’obesitat, el restrenyiment o els anticonceptius orals que també hi influeixen.

Hi ha determinats hàbits de vida (sedentarisme, o el fet d’estar moltes hores drets), o fins i tot l’ús de peces de roba ajustades, que limiten el retorn venós i que poden actuar també com a desencadenants de les varius. Si es poden evitar, serà una ajuda a l’hora de prevenir-les o, si més no, d’endarrerir-ne el procés.

Les activitats que augmenten la temperatura de les cames acostumen a empitjorar les molèsties, i per això cal ser prudent a l’hora de prendre el sol de forma directa.

En molts casos, el tractament de les varius serà pal·liatiu, és a dir, servirà per alleujar la simptomatologia i per evitar o retardar-ne la progressió.

Mesures
físiques-higièniques:

Aquestes mesures no curen, però milloren els símptomes i eviten el desenvolupament de complicacions. S’ha de controlar el sobrepès i fer exercicis que afavoreixin el retorn venós mitjançant el desenvolupament de la musculatura de les cames. S’ha d’evitar exposar les cames a una calor excessiva. Tenir cura de l’alimentació, consumir aliments rics en potassi i evitar la sal.

També cal evitar els talons alts o massa plans. És important una higiene curosa i la hidratació de la pell de les cames. En alguns casos es recomana l’ús de mitges elàstiques de compressió.

 

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari