Publicat el 21/03/2012
L’Associació Valors, amb seu a Mataró, però que realitza activitats arreu de Catalunya, és una entitat sense ànim de lucre. Dinamitza propostes que facin incidir en la societat actual la importància dels valors. Per això promouen una revista de reflexió i diàleg al voltant dels valors humans universalment compartits, un programa de ràdio d’abast català i n’han fet un de televisiu, mantenen viu un espai web i fan molta feina a les xarxes socials, així com també organitzen actes públics de divulgació en diversos formats (www.valors.org).

L’Associació Valors quan es va crear i amb quins objectius?
Es va crear el desembre de 2003 amb la intenció de tirar endavant la publicació d’una revista amb la capçalera Valors i, posteriorment, diversos altres formats comunicatius amb la voluntat de generar reflexió sobre el món que ens ha tocat viure. No només activitats en forma de publicacions, sinó també de caràcter presencial.


Quines activitats promouen actualment?
En aquests moments tenim la revista, que surt cada mes; un programa de ràdio setmanal a Ràdio Estel que fem juntament amb l’editorial d’Ètica Proteus i una pàgina web on s’aboquen tots aquests continguts i que serveix d’arxiu de tota la feina feta fins ara, també en el camp televisiu amb la sèrie de televisió Valors.tv, que van emetre el 2011 els canals associats a Comunicàlia. També tenim canal Youtube i Vimeo i presència a les xarxes socials Facebook i Twitter.La revista que fan sense ànim de lucre i que incideix especialment en temàtiques de valors compartits, quin tipus de col·laboradors té?
Són tot col·laboradors voluntaris, els quals fan diverses tasques. Són gairebé una seixantena, dels quals la meitat col·laboren escrivint. Altres fan tasques administratives, de gestió, relacionades amb les noves tecnologies…


Recentment han fet un replantejament gràfic i de continguts de la revista. Quin ha estat?
Intentar posar al dia tant la imatge com els continguts de la revista, provant de què estiguin el màxim de lligats amb l’actualitat.


En paral·lel, l’entitat també impulsa actes, conferències i jornades obertes a tothom, amb l’objectiu de divulgar els valors i les persones que els representen i impulsen en la societat actual. En concret, quins?
El mes de maig celebrarem la cinquena Jornada Valors i Compromís, on fem un anàlisi a fons d’un valor dels que en diem grossos. Enguany parlarem de la responsabilitat.


També promouen propostes a la ràdio, com apuntaven. En aquest format, de quin tipus d’activitats es tracten?
Doncs un cop al mes és la traducció en ràdio del monogràfic que ocupa la revista cada mes i les altres tres edicions setmanals s’ocupen amb autors de l’editorial Proteus o generant continguts de nou. De fet, a través de les ones divulguem les temàtiques de valors a un públic molt ampli que pot accedir-hi a través de la ràdio.


Vostès estan ubicats a Mataró, però el seu radi d’acció és molt més gran. Fins a on arriben? I fins a on volen arribar?
Intentem arribar a tot Catalunya, però principalment les nostres propostes estan circumscrites a Barcelona i l’àrea metropolitana.


Els “valors” són un concepte molt reivindicat en els darrers temps. Som una societat que els ha perdut?
No estem d’acord amb aquesta idea: els valors són canviants i acumulatius; potser n’hi ha ara de nous i alguns dels antics que han quedat una mica arraconats, però segueixen essent-hi.


Dels “valors” que han tractat en les seves activitats, quins són els més destacats? Els en queden molts per analitzar?
N’hem tractat més de noranta, amb el número actual de la revista, de manera que és molt difícil respondre aquesta pregunta… Penso en valors clàssics com el del compromís, la paciència, la solidaritat… i en altres més actuals com el de la resiliència (la capacitat de les persones per superar problemes o períodes d’angoixa emocional)… en alguns casos fem agrupacions temàtiques, valors i esports, per exemple. I dins d’això parlem dels valors que té l’esport…


El sistema educatiu integra els valors? No ho fa prou bé?
Pensem que el terreny dels valors tradicionalment s’ha associat al camp de la religió perquè certament molts dels valors que ens habiten provenen d’aquest camp. En la societat multireligiosa que tenim, creiem que, per un costat, s’hauria d’ensenyar cultura religiosa bàsica, i per l’altra valors universalment compartits.


El descrèdit dels polítics, dels banquers i dels sectors de poder, o bé alguns dels personatges mediàtics que surten a la televisió, contribueixen a aquesta crisi de valors que es pateix en ple segle XXI? Què es pot fer per aturar-la?
Sí, és obvi que sí. Per començar, mirar que res del que facin aquests polítics, banquers o sectors del poder, ho fem nosaltres també. Si cadascú actués de forma honesta en el camp privat, la situació seria una altra.
 
Estem enmig d’una crisi econòmica i també sistèmica, de model. Vostès que reivindiquen els “valors” sota quins paràmetres nous creuen que s’ha de reconduir la societat perquè emergeixi molt millor?
Exigència personal, compromís, molt de treball, paciència i molta tenacitat. Prendre’s la vida seriosament, entenent que no és un camí de roses i que cal lluitar molt per aconseguir el que vols.

Deixa un comentari