L’aparició i evolució dels volants dels cotxes
En un principi, quan es van començar a fabricar els primers vehicles amb motor de combustió, el volant no existia encara. Aquells cotxes de finals de segle XIX eren molt semblants als carruatges, i feien servir sistemes de conducció basats en adaptacions fetes dels sistemes de control utilitzats en altres mitjans de transport. Els fabricants tenien com a antecedent el maneig dels trens i els vaixells que estaven comandats per un timó, per això equipaven els cotxes amb una maneta o palanca de fusta.
No va ser fins l’any 1894 que el volant va fer la seva aparició en la primera cursa d’automòbils de la història: la París-Rouen. L’enginyer francès Alfred Vacheron va tenir la idea d’instal·lar un cèrcol en un cotxe Panhard & Levassor, amb l’objectiu d’obtenir més precisió per controlar la direcció. Tot i que va quedar en 11a posició, la facilitat de conducció demostrada durant la cursa va comportar que arribat el 1898 tots els automòbils Panhard & Levassor fossin equipats de sèrie amb volants. Veient això, la resta de fabricants van acabar per incloure’ls de sèrie també, de manera que als inicis del XX tots els cotxes ja duien volant. Tanmateix, no eren ni de lluny com els d’ara, sinó que consistien en una petita rodeta de fusta amb radis de metall a la qual s’afegia una empunyadura per facilitar-ne el gir.
No va ser fins als anys 30 que aquell volant primitiu va començar a evolucionar fins que es va convertir en el tipus de comandament que coneixem avui dia. Durant aquella dècada i les següents se li van anar afegint funcions: accelerador de mà, botzina elèctrica, encesa, palanca de canvis… A més, se’l va començar a considerar un element decoratiu, fet que va propiciar que sorgissin dissenys nacrats o de colors que combinaven amb l’entapissat o la carrosseria del cotxe.
Als anys 60 els volants es van fer més petits i amb un disseny més esportiu. Als 70 es van començar a desenvolupar els sistemes de seguretat, i als 80 l’electrònica va aportar-hi encara més dispositius per controlar les diverses funcions del cotxe.
Aquest desenvolupament constant al llarg de més d’un segle ens mostra com el volant ha passat de ser el control de direcció del vehicle, a esdevenir tot un comandament d’operacions de l’automòbil.
Redacció La Clau