Publicat el 30/10/2013

INTERPRETACIÓ
Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux, Salim Kechiouche, Mona Walravens, Jeremie Laheurte
DIRECCIÓ Abdel Kechiche
DURADA 175 min
GÈNERE Drama / Romàntic

La vida de Adèle és una pel·lícula realitzada des de la més sincera humilitat i amb un profund respecte cap als fets que s’hi exposen. Abdel Kechiche ens ofereix un estil narratiu que barreja amb molta elegància realisme i poesia, aconsegueix així que l’espectador visqui cada escena com el visionat d’un fet real. I és que aquesta és una pel·lícula que s’experimenta com si d’una experiència pròpia es tractés, una d’aquestes vivències que queden gravades en la ment, banyades pel comú gust agredolç que caracteritza les experiències que deixen empremta.

En l’inici del film, el director ens acosta a la jove protagonista mitjançant encertades imatges de la seva quotidianitat, com els moments en què dorm, menja o corre per arribar al bus escolar. D’aquesta manera es va creant una mena de llaç entre espectador i protagonista, quelcom semblant a una complicitat que ens convida a compartir la seva intimitat. I és aquesta mena d’intimitat compartida la que aconsegueix que arribem a conèixer a Adèle fins al punt d’endevinar el que passa per la seva ment només veient el seu rostre. Gràcies a això Kechiche pot permetre’s dirigir la seva pel·lícula amb tota naturalitat, de forma serena i sense exageracions.

Així doncs, ens trobem davant d’una pel·lícula que ens fa viure com a pròpies les experiències de la seva protagonista, gràcies a la qual cosa el director pot narrar les vivències d’aquesta des d’una posició humil i pràcticament imparcial. Però el millor de tot és que Kechiche, lluny d’aprofitar aquesta fita per imposar un discurs moralista, s’atreveix a exposar la seva història mostrant les injustícies amb què topa Adèle en descobrir la seva orientació sexual sense que aquestes desdibuixin la bellesa de la seva trobada amb Emma. I és que La vida d’Adèle no és altra cosa que la bella història sobre una jove adolescent que descobreix l’amor.

Un amor plasmat amb magnífiques escenes de llit que Abdel Kechiche no només dota d’una immensa bellesa, sinó que aconsegueix amb aquestes quelcom gairebé impossible: el cos a cos entre Adèle i Emma està plantejat des d’una perspectiva que fuig tant de l’erotisme o la pornografia com de l’escena romàntica ensucrada. Sense necessitat de música, encadenats ni ralentins, Kechiche capta a la perfecció la poesia que hi ha implícita en el sexe, el despulla per complet d’artificis i tria el punt de vista adequat per transmetre sense boyeurisme les agradables sensacions que experimenten les dues protagonistes.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala
www.cinemaldito.com

Deixa un comentari