Publicat el 05/05/2018

La Teràpia Racional Emotiva Conductual (TREC) parteix de la premissa que el nostre malestar emocional es deu principalment als nostres pensaments sobre el que ens passa en cada moment. Com deia el filòsof Epictet, «no són els fets que succeeixen que pertorben els éssers humans, sinó l’opinió o interpretació que se’n fa».

Albert Ellis, psicòleg nord-americà fundador d’aquesta teràpia cognitiva, afirmava que «la major part de les alteracions humanes estan produïdes per exigències d’algun tipus». Aquestes paraules podrien resumir les bases principals d’aquesta teràpia d’autoconeixement.

I és que és perfectament natural que els éssers humans tinguem preferències en la nostra vida, però el perill és que confonguem aquestes preferències amb necessitats. Necessitar, per exemple, ser absolutament eficaços, les 24 hores del dia, i que tothom ens estimi o que la vida sigui fàcil i tot surti d’acord als nostres desitjos.

Quan les nostres preferències es converteixen en necessitats, el fet que les coses no sempre siguin com volem que siguin pot produir-nos alteracions emocionals en forma de ràbia, hostilitat, culpa, ansietat, pànic, depressió…, o bé disfuncions del son, mals de cap, gastritis, úlceres o infarts.

I, al seu torn, aquestes emocions extremes i insanes ens porten a realitzar conductes disfuncionals i irracionals, que no ens ajuden en absolut a assolir els nostres objectius.

L’objectiu prioritari de la Teràpia Racional Emotiva Conductual és ajudar les persones a aconseguir una forma de pensar més sana, racional i constructiva, una manera de pensar que fomenti el benestar emocional i l’autorealització personal.

Finalment, vull acabar amb unes paraules de Rafael Santandreu, reconegut psicòleg: «Els pensaments són els causants de les nostres emocions: si aprenem a pensar de forma adequada, aprendrem a sentir de manera diferent». (Les ulleres de la felicitat, 2014).

 

Anna Massachs
Espai terapèutic Maresme

Deixa un comentari