Publicat el 22/01/2020

Encara que el seu pes d’uns 30 grams, la glàndula tiroide (situada al coll just per sota de la nou) té una influència destacada en la salut. És una glàndula endocrina que a través de la secreció de les seves hormones participa en gairebé totes les funcions bàsiques del nostre organisme:

  • Regula el metabolisme i la temperatura corporal
  • És necessària per al creixement
  • El sistema nerviós la necessita per al seu correcte desenvolupament
  • Regula l’assimilació dels diferents nutrients
  • És fonamental per regular el ritme cardíac i el desenvolupament de la pell

La tiroide necessita iode per segregar les seves hormones. Aquestes hormones equilibren el metabolisme i ajuden l’organisme a cremar l’excés de greix, regulant eficaçment el nivell energètic. Aquesta glàndula té un ampli ventall de funcions; entre d’altres, el control de pes, del ritme cardíac i del nivell de colesterol a la sang, així com el manteniment de la fortalesa muscular i de l’estat de la pell. Una tiroide sana és bàsica per gaudir d’un benestar general.

El trastorn més comú de la tiroide es produeix per una baixa activitat d’aquesta glàndula, ja que en deixar de treballar a ple rendiment no allibera suficients hormones tiroïdals a l’organisme. Aquest trastorn és conegut com a hipotiroïdisme, i en aquest cas les persones tenen tendència a agafar pes tot i cuidar la seva alimentació i fer exercici.

Tot el contrari passa amb qui pateix hipertiroïdisme, és a dir, quan la tiroide està «accelerada». En aquest cas, el problema rau en què treballa en excés. El més habitual és que l’hipertiroïdisme tingui el seu origen en un trastorn autoimmune.

Aquesta glàndula pot portar-nos més d’una complicació, però afortunadament es poden controlar mitjançant la presa d’una píndola. Saber si estan bé o no els valors de les hormones és molt senzill, ja que el metge ho controla mitjançant una anàlisi de sang.

 

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari