La plataforma Salvem Can Puig i Cadafalch d’Argentona
La plataforma Salvem Can Puig i Cadafalch d’Argentona impulsa un moviment veïnal per salvaguardar aquest emblemàtic edifici del seu patrimoni. Parlem amb Oriol Bassa, coordinador de l’entitat Natura, que forma part d’aquesta plataforma i ens explica el que impulsa el col·lectiu. D’altra banda, pel que fa a Natura, es va fundar l’any 1989 a Argentona, amb l’interès de treballar en la defensa del territori, la sostenibilitat i l’educació ambiental. Actualment, té un centenar de socis i és una de les entitats mediambientals més actives del Maresme.
Per què neix la plataforma Salvem Can Puig i Cadafalch?
Per la necessitat de fer públic l’estat d’abandonament del casal modernista Can Puig i Cadafalch d’Argentona, edifici de l’insigne arquitecte modernista mataroní, on va passar moltes temporades, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. En els darrers 10 anys, el casal ha vist com s’anaven enrunant diverses de les seves estructures, des dels merlets que coronaven l’edifici, que han desaparegut quasi en la seva totalitat, una gàrgola exterior, diverses peces ceràmiques que van trencar-se i caure sobre el teulat, foradant-lo fins a dos pisos, fins a darrerament la desaparició de la pèrgola i la glorieta de fusta, que ha caigut totalment podrida. Si continua aquest procés d’abandonament, en menys de 10 anys tindrem la casa enrunada.
Qui integra aquest col·lectiu?
El Centre d’Estudis Argentonins i l’entitat Natura, a més de desenes de persones a títol particular.
Quines activitats han realitzat fins al moment?
D’una banda hem difós a través dels webs de les dues entitats l’estat de la casa i cada etapa del seu enrunament. Així mateix, hem fet arribar aquestes notícies als mitjans de comunicació, fet que ha permès en dos anys que Can Puig i Cadafalch d’Argentona tingués un ressò no només local i comarcal, sinó nacional, que ha obligat les administracions i la propietat a començar-se a moure. Un altre acte que va tenir molt d’interès va ser la Diada de Puig i Cadafalch a la Festa Major d’Argentona 2010, amb activitats per als més petits i una visita a la casa a càrrec dels tècnics de Natura i el Centre d’Estudis.
I de cara al futur, quines tenen previst fer?
Continuar insistint a les administracions que no podem deixar enrunar aquest casal modernista, exigint el compliment de la normativa vigent referent a la protecció del patrimoni.
Què es pot fer per salvar aquest important element patrimonial?
La propietat té l’obligació de mantenir el casal, i si aquesta no ho fa, o bé no ho pot fer, ha de ser la Generalitat de Catalunya qui ho ha de fer, i si cal, exigir a la propietat aquests diners. Malauradament, fa anys que parlen administracions i propietat i ningú no mou peça per trobar-hi una solució. Ara sembla que per enèsima vegada tot es torna a moure, amb la possibilitat que la propietat signi un conveni cedint la casa a l’Ajuntament, i aquest cerqui el suport de la resta d’administracions per trobar recursos i procedir a la seva consolidació i manteniment. Però per ara, paraules i més paraules, i fins i tot parla Can Puig i Cadafalch… quan va perdent una peça darrere una altra.
Qui hi hauria d’intervenir i no ho ha fet? Les institucions?
La propietat ja no hi viu, ni la manté. La Generalitat, qui va catalogar l’edifici com a BCIL, ha de garantir aquest manteniment, i per ara, no ho fa, o bé no ho fa amb prou força per aturar la degradació.
Quina va ser la vinculació de Puig i Cadafalch amb Argentona?
A més d’aquest casal familiar, en el qual va viure diverses èpoques de la seva vida, i que és un dels símbols d’Argentona, conjuntament amb l’església, va intentar salvar el retaule de Sant Julià als inicis de la Guerra Civil, quan uns arreplegats la van anar a cremar, i a més, té diversos elements arquitectònics dels quals n’és autor, com la Capella del Sagrament de l’Església, l’arcada d’entrada a Can Calopa i un dels conjunts arquitectònics més importants, Can Garí, al veïnat del Cros, que per cert, es troba en un magnífic estat de conservació.
La gent de la vila està conscienciada que cal salvar aquesta casa?
Sí. Un exemple és el grup del facebook “Salvem Can Puig i Cadafalch”, amb gairebé un miler de persones, i les més de 200 que van participar a la Diada Puig i Cadafalch.
Hi ha més patrimoni argentoní que hauria de ser salvaguardat?
Per sort, aquests dies s’ha aprovat inicialment el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Natural d’Argentona, que protegeix prop de 400 elements, i que, si aconsegueix ser aprovat definitivament, serà un dels més importants de la comarca i garantirà, com a mínim teòricament, que no anem perdent aquesta riquesa cultural i ambiental.