Publicat el 30/11/2017

La intoxicació, en els nostres dies és força habitual que pels mitjans de comunicació i les xarxes ens arribin una infinitat de missatges falsos, elaborats amb l’únic interès de crear confusió i, així, fomentar la por, la inseguretat i la desconfiança.

El perill de tot això no rau en els missatges en si mateixos, sinó en les persones que no només se’ls creuen, sinó que contribueixen a escampar-los, augmentant-ne la difusió.

La major part dels mitjans de comunicació, prou ho sabem, estan condicionats per les empreses que hi ha al darrere, a les quals allò que més els interessa no és precisament la qualitat o la veracitat de la informació que emeten, sinó els efectes que això provoca en l’audiència. Així, aquestes audiències s’han convertit en el termòmetre amb el qual s’avalua qualsevol informació i qualsevol programa que s’emet.

Així mateix, les xarxes, a les quals tots estem connectats, es troben a mercè de grups de poder que de forma anònima empastifen sovint la veritat i enreden per manipular la nostra manera de pensar i de fer.

En el món global que habitem, en què tots som subjectes actius de transmissió d’informació, ens pertoca un grau òptim de responsabilitat si volem acabar amb aquesta manipulació a gran escala.

Què hem de fer per no contribuir activament a aquesta gran estafa? Us proposo que ens fem quatre preguntes en el moment que rebem qualsevol informació.

1a pregunta: Aquesta informació que acabo de rebre, té autor conegut o és un anònim? Si és un anònim l’esborrem directament sense compartir-la. Si l’autor és conegut, passem a la següent pregunta.

2a pregunta: Podem comprovar que la informació és autèntica? Si no ho podem comprovar, l’esborrem sense compartir-la. Si ho comprovem i és autèntica, passem a la següent pregunta.

3a pregunta: Podem comprovar que la informació és actual? Si la informació no és actual, l’esborrem sense compartir-la. Si és actual, passem a la següent pregunta.

4a pregunta: Ajudarà gaire compartir aquesta informació? Si arribem a la conclusió que no ajudarà gaire, l’esborrem sense compartir-la. Si en canvi creiem que pot ajudar, i només en aquest cas, podem compartir-la.

Només amb aquest comportament podem evitar que les intoxicacions augmentin i es perpetuïn. No compartim cap més informació sense haver fet aquest exercici de les quatre preguntes. D’aquesta manera, farem un gran servei en la preservació de la veritat, tan escassa en el moment actual. No siguem còmplices de l’engany.

Regina Ferrando i Ferran
Trobaràs els escrits publicats
amb anterioritat al web:
reginaferrando.simplesite.com
regina@reginaferrando.cat

Deixa un comentari