Publicat el 04/12/2019

Quan ens raspallem les dents, sovint ho fem amb presses, tan ràpid com podem, com un pur tràmit per no quedar-nos amb mal gust a la boca, i de vegades aquest mal hàbit pot comportar problemes de salut, ja que el bon estat bucodental implica salut en general.

És important escollir un bon raspall, perquè l’hem de fer servir cada dia. Els millors són els raspalls amb filament suaus o mitjans, no són aconsellables els de filaments durs. El que hem de rentar, la placa bacteriana, és tova. No cal que sigui un raspall dur, ni raspallar amb força. No per prémer més el raspall netejarem millor.

Raspallar poca estona.
El raspallat perfecte ha de durar entre dos i tres minuts, i s’ha d’utilitzar una tècnica de raspallat de poquet a poquet. No podem anar com si tinguéssim una serra a la mà. Al contrari, hem de raspallar de dues dents en dues dents, i sobre totes les superfícies, i això pot trigar uns dos minuts.

Cal tenir en compte, però, que després de menjar és millor esperar almenys mitja hora abans de rentar-nos les dents. L’explicació és senzilla: quan ingerim qualsevol tipus d’aliment o beguda, immediatament es modifica el pH de la nostra boca i augmenta l’acidesa. Si ens raspallem en aquest moment, escampem aquest àcid al nostre esmalt, que ve a ser com l’escut protector de les dents. D’aquesta forma, en lloc d’ajudar a netejar la nostra boca, el que estem fomentant és l’erosió del nostre esmalt, amb el consegüent dany a mitjà i llarg termini per a les nostres dents. Aquest és el motiu pel qual és millor esperar una estona abans de raspallar-nos les dents havent menjat.

Després de fer servir el raspall, s’ha de rentar amb aigua o un col·lutori per eliminar-ne les restes de placa dental, aliments i dentifrici.

La quantitat de dentifrici ha de ser molt petita. En nens entre zero i tres anys només hem de posar dentifrici de la mida d’un gra d’arròs, i en nens més grans, de la mida d’un pèsol. En adults, podria ser una mica superior, com un cigró, per tenir una referència. En general ens passem de quantitat.

Els col·lutoris no substitueixen el raspallat. Els col·lutoris poden tenir beneficis, però s’han d’utilitzar sempre sota la prescripció del dentista, perquè n’hi ha d’específics per a cada situació clínica (càries, halitosi, infeccions…). Segons aquest expert no és un producte d’autoconsum; encara que els tinguem a l’abast a qualsevol supermercat, s’ha d’anar molt amb compte, per exemple, que no portin alcohol. Un ús prolongat dels col·lutoris pot tacar les dents o provocar alteracions de les percepcions dels sabors. Hem de ser més raspalladors que no pas glopejadors.

Redacció La Clau
Font: http://www.coft.cat

Deixa un comentari