Publicat el 10/03/2022

La llum té un paper molt destacat en la nostra percepció de l’entorn, ja que és capaç de canviar la nostra manera de veure un espai. Per això, La importància de la il·luminació exterior ho és tan com la interior. No només aporta la llum necessària per delimitar camins, zones de pas i objectes, sinó què, a més, afegeix calidesa i disseny als espais.

 

Els principals avantatges d’una bona il·luminació exterior són, segons els experts:

Seguretat: Com més llum hi hagi a l’exterior d’una casa, més segurs estaran els seus habitants i visitants, atès que podran veure bé els passadissos i accessos, i això evitarà possibles accidents si hi ha desnivells, esglaons o vorades. D’altra banda, la probabilitat que entri un delinqüent a la casa també es redueix si el pati o el jardí estan ben il·luminats.

Calidesa: La planificació detallada dels punts de llum ajuden a aconseguir que els espais exteriors resultin acollidors i funcionals. S’aconsella utilitzar llum càlida, diversos punts repartits en comptes d’un sol focus i elements indirectes repartits pel jardí o la terrassa. També és bona idea instal·lar un parell d’aplics exteriors a la porta de la casa, ja que aporten molta calidesa.

Disseny: La il·luminació exterior és una solució ambiental que dona estil i personalitat als espais. Cal, doncs, tenir-la molt en compte a l’hora de decorar zones exteriors, ja que pot canviar l’estètica de qualsevol ambient.

Una bona il·luminació, expliquen els professionals, aconsegueix l’equilibri òptim entre les necessitats personals i les consideracions arquitectòniques i d’eficiència energètica. Així doncs, és imprescindible dedicar un temps a determinar les possibilitats que ofereixen els espais i plantejar-ne la il·luminació de la forma més adequada.

S’aconsella fer servir el pla d’il·luminació per destacar aquells aspectes del balcó, el patí o la terrassa que volem mostrar. D’aquesta manera, desviarem l’atenció del que preferiríem no ensenyar. Treballar amb un professional és bàsic per determinar quina és la millor ubicació dels llums i quines llums cal utilitzar per aconseguir el resultat desitjat.

Redacció La Clau

Deixa un comentari