La funció de la suor | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 23/07/2019

La suor és un líquid salat i transparent que segreguen les glàndules sudorípares de la pell. La seva funció és la de regular la temperatura corporal, ja que quan s’evapora de la nostra pell redueix l’excés de calor. També intervé en l’eliminació de substàncies nocives per a la salut, un procés totalment natural i biològic. Les parts del cos que suen més són les aixelles, el front, els palmells de les mans i les plantes dels peus. És on es concentren la major part de les glàndules sudorípares, que són com les aixetes de la suor.

Quan la temperatura augmenta, les glàndules comencen a dur a terme la seva funció i s’inicia el procés que anomenem transpiració. L’evaporació del líquid a la pell provoca un descens de la temperatura corporal, i d’aquesta manera s’aconsegueix refredar el cos. Per això és molt important que quan hi hagi pèrdues importants de líquid degut a la suor, s’intenti contrarestar-les ingerint molta aigua, ja que si aquest mecanisme de regulació de la temperatura no funciona bé, es produeix un cop de calor que pot arribar a ocasionar fins i tot la mort de la persona.

Ja sigui hivern o estiu, en algun moment o altre suem, però hi ha moments en què se sua més; per exemple, mentre es fa esport o quan fa molta calor. Tot i que la quantitat de suor depèn de la persona i del clima, en termes generals i en condicions normals suem una mica més d’un litre al dia en condicions de repòs (la majoria s’evapora de seguida i ni la notem), que augmenta fins a un litre per hora si fem algun tipus exercici.

Ens hem d’hidratar abans, durant i després de l’exercici. La set és un senyal d’alerta que ens dona el cos quan s’ha perdut líquid (suant). La hidratació és fonamental per preveure lesions i sobretot rampes.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari