Josep Aracil i Xarrié, President del Consell Sènior de Premià i d’EuroSènior | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 26/06/2013

Josep Aracil i Xarrié (Premià de Mar, 1937) va exercir professionalment com a enginyer de projectes a la fàbrica de la marca Pegaso. A principi dels setanta va ser membre fundador del Caps de Família de Premià de Mar i de la primera Associació de Veïns del mateix municipi. L’any 1983 va ser regidor a l’Ajuntament de Premià de Mar per CiU. És fundador i president de l’Associació Consell Sènior de Premià, creada l’any 1997, i de la xarxa europea EuroSènior, a més de creador del Moviment Sènior. És redactor de la columna “Sèniors” en la premsa gratuïta de Catalunya, articulista del diari El Punt i autor del llibre de difusió del Moviment Sènior “Aigua de vida”. Parlem amb ell del projecte que el Consell Sènior impulsa per aconseguir que persones majors de 45 anys trobin feina.

En què consisteix, a grans trets, la proposta d’Autosuficiència Territorial impulsada pel Consell Sènior de Premià de Mar?
L’Autosuficiència Territorial representa un retorn a la vida en els pobles, on poder-hi viure i treballar sense desplaçaments. Produir localment el que es necessita, amb la tecnologia més avançada accessible des d’Internet. Suposa l’intercanvi de productes sobrants per productes que es necessiten entre territoris propers.
Cooperativisme autogestionat, les energies verdes renovables i una organització en xarxa són els eixos que vostès apunten per poder trobar feina. Socialment, però, estem preparats per al canvi?
El cooperativisme autogestionat a Catalunya forma part del nostre ADN social. Les energies verdes renovables són el futur, només frenades pels interessos econòmics dels productors de petroli. Les xarxes socials són les principals eines de comunicació en un món local, interrelacionat globalment. La crisi actual de Catalunya converteix l’Autosuficiència Territorial en una qüestió de supervivència, per no haver d’acceptar, en una societat suficientment informada, la humiliant degradació d’un sistema capitalista que atempta contra la dignitat humana. Només s’han de cercar els recursos humans necessaris per fer-la possible, atès que no és necessari inventar res. Ja s’està fent en diferents contrades del món, tan sols cal copiar les seves experiències i modificar-les per adaptar-les al nostre entorn.
Les persones majors de 45 anys són les que hauran de fer un major reciclatge per poder continuar treballant en aquest sistema?
Les persones majors de 45 anys en situació d’atur difícilment trobaran mai més feina. La seva supervivència, en la mesura que preguin consciència i acceptin la seva precarietat, els obligarà a participar en els nous models de producció, que els poden resituar de nou en la societat.
Els grans poders (Unió Europea, FMI, Estats…) seran un obstacle per a aquests canvis socials o els afavoriran?
És evident que seran un obstacle. En aquest moments ens trobem amb un sistema capitalista en la fase final del seu període històric, que ha convertit al 15% de la població que l’explota, en psicòpates convulsius avariciosos, que no tenen consciència d’estar frenant el progrés de la humanitat.
S’ha de treballar en la línia d’apostar per les economies locals. Com?
Actualment el plantejament de la relocalització és defensat a la vegada, amb finalitats diferents, des d’un sistema capitalista i des del nou sistema comunitarista, que proposa la utilització dels nous models de producció més avançats, en entorns locals, com les impressores 3D i d’altres afavoridors de produccions locals.
En uns moments en els quals es retalla poder als ajuntaments des dels estats, com poden encaixar els consistoris en aquesta reactivació de l’economia?
El primer pas per crear llocs de treball és possible amb la conversió dels terrats dels edificis en centrals de producció d’energies verdes renovables. Caldrà potenciar la interacció dels valuosos recursos humans infrautilitzats amb els minvats recursos econòmics dels municipis.
I de quina manera encaixa el món global en aquest escenari de futur?
Estimem molt positiva la possible creació del nou estat independent de Catalunya, a la qual el Consell Sènior de Premià dóna total suport. L’avala l’actual línia progressista de creació d’ecosistemes culturals, amb poblacions inferiors als 10 milions d’habitants, que fan possible l’Autosuficiència Territorial. Aquestes noves organitzacions territorials més petites faciliten la creació de noves formes de participació ciutadana, per fer possible una àmplia regeneració democràtica, imprescindible i necessària, per convertir de nou Catalunya en un país innovador i capdavanter, que permeti viure dignament en entorns locals interelacionats globalment.
Segurament hi haurà d’haver un canvi de les lleis de mercat. El poble té prou capacitat política per fer-lo o el sistema, més “partitocràtic” i controlat pels lobbys, no ho permet?
Històricament està plenament constatat que un canvi en el model de producció genera un nou model de societat, que acaba essent determinant en el seu procés social, polític, econòmic i espiritual. Cal considerar el progrés com la més perillosa de totes les forces, la que fa possible que tot el que hagi de ser sigui. Però en no ser, genera un conflicte que és possible solucionar mitjançant un canvi en el model de producció, que en cap moment ha de ser “anti” sinó “a favor”, d’un nou sistema més humà, centrat en les persones i no en els diners, desenvolupat de forma pacífica i positiva
L’encaix entre gent jove i gent gran és indispensable per reorientar el marc econòmic i social actual?
El canvi del model de producció suposa un canvi radical de llarga durada que, forçosament, haurà de comptar amb la implicació d’una joventut mal modelada per un sistema educatiu que la converteix en una simple mercaderia que provoca l’actual fracàs escolar.
On es pot trobar informació, en xarxa, de la seva proposta?
En la nostra pàgina web
www.euroseniorpremia.net
A qui l’han fet arribar?
S’ha demanat els alcaldes dels municipis del Maresme la seva implicació i a les següents persones, el seu lideratge i coordinació en la nostra proposta d’una experiència pilot en la comarca del Maresme: Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona; Miquel Buch, president de ACM; Xavier Amor, president de FMC i  Miquel Angel Martínez, president del Consell Comarcal del Maresme.

Deixa un comentari