Publicat el 14/11/2019

INTERPRETACIÓ
Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen
DIRECCIÓ Todd Phillips
DURADA 123 min
GÈNERE Thriller / Drama psicològic

«Encara no has anat a veure el Joker?». Ha estat una de les frases més pronunciades aquest mes. Potser no ets fan de les pel·lícules de DC, potser ni tan sols ets una persona que vagi al cine amb assiduïtat, però sembla que la societat sencera s’hagi posat d’acord en una cosa, i és que TOTHOM ha d’anar a veure aquesta pel·lícula.

Podem discrepar més o menys amb l’anterior afirmació, però ningú podrà negar el gran impacte que ha causat l’actuació de Joaquin Phoenix a cartellera.

El personatge del Joker ha estat sempre un dels malvats més coneguts de la saga de Batman i… de la cultura pop en general. Batman és bo. La gent adora Batman. El Joker és dolent. La gent adora el Joker. La gent adora el Joker? Per què la gent adora el Joker?

Crec que Todd Phillips ha sabut donar una bona resposta a aquesta pregunta, tenint en compte que, fins a l’actualitat, DC Comics no ha anomenat mai com a oficial cap de les versions que s’han creat entorn de la vida d’aquest personatge , fet que augmentava l’expectació per la seva estrena.

Si més no, Arthur Fleck (nom real que se li dona al dolent) no deixa de ser una víctima més d’aquesta societat. Llavors qui és el dolent? És clar que la bogeria d’aquest personatge no justificaria les seves accions en un món real. Pot ser que la gent s’estimi el Joker perquè treu a la llum de manera extrema la part més perversa de l’individu? Com a éssers humans que viuen en societat, ens veiem castrats per una sèrie de normes que garanteixen la nostra convivència. Aquesta immoralitat i l’absència de raó del personatge ens fan veure’l com a algú alliberat de tota inhibició, i això ens atrau. I ens atrau encara més que el mateix Batman.

Si mirem enrere i ens fixem en els diferents Jokers que hem tingut a la pantalla gran, hem de fer èmfasi en el que va encarnar un esplèndid Heath Ledger a la saga de Christopher Nolan. De fet, moltes són les persones que tenen gran estima al seu personatge. Sempre és difícil ocupar el lloc de grans icones com aquest, i tot i així, el paper que Phoenix ha dut a terme ja l’ha situat com un dels millors Jokers, juntament amb Ledger.

La interpretació de Joaquin Phoenix se’t fica a dins, t’estremeix. També cal valorar l’increïble canvi físic de l’actor i el seu llenguatge corporal, que provoca fins i tot repulsió en l’espectador, que no obstant es veu incapaç d’apartar la vista de la pantalla.

Sigui com sigui, la història que Phillips proposa té una forta càrrega d’empatia i critica la societat americana i la seva manera de tractar els temes de salut mental.

És una història inspiradora, profunda i fosca. Es tracta de la tragèdia feta comèdia, tota plena de realisme. Això últim pot resultar xocant per a alguns. Encara avui dia trobem molta gent amb certs prejudicis de cara a les pel·lícules basades en còmics, que injustament descriuen de manera general com un grapat d’escenes d’acció ordenades amb un fil narratiu pobre. DC Comics ens ha deixat molt clar en nombroses ocasions que això no és així, però fins ara no havia aconseguit arribar a un nombre de gent tan elevat, i amb això us afirmo que més de la meitat de les persones que m’han fet la pregunta del principi no han vist cap de les pel·lícules de Batman.

I tu? Encara no has anat a veure el Joker?

 

Ariadna Lock
ariadnalock@gmail.com

 

On veure la pel·lícula

Deixa un comentari