Publicat el 08/02/2008

Joan Vilà és l’actual alcalde de Cabrera de Mar per la formació política Gent per Cabrera (GxC), que governa en coalició amb CiU des de les darreres eleccions municipals. Vilà és un botiguer molt conegut al poble, ja amb experiència al govern del municipi com a regidor en un altre grup independent, fa uns anys. Parlem amb ell dels reptes del seu mandat, les problemàtiques del poble i quines són les seves propostes de futur en el context actual de difícil situació motivada per la crisi.

Arriba l’estiu i el problema de la platja i el litoral continua sense acabar de resoldre’s malgrat les seves queixes. Com ho veuen?
Tenim un cert desengany en aquest tema, tot i que continuarem lluitant per resoldre’l. No és efectiu llançar diners per anar fent regeneracions. En un debat a Catalunya Ràdio, ja va quedar ben clar que la Generalitat té l’obligació de complir els seus pactes, 100.000 m3 de sorra pactats anualment, però això té un cost molt important i el Port de Mataró, que cobra un cànon, com pot assumir-lo? A nosaltres ens redueixen les guinguetes, ens treuen més de 100 places de pàrquing i totes les molèsties de les obres. Què val la pena fer amb la platja, regalar-la? De moment, ja calen poques paraules i anem per la via judicial contra el Port de Mataró, el Ministeri de Medi Ambient i la Generalitat per incompliment dels pactes i l’agreujament que ha viscut el litoral en els últims 15 anys. I ens haurem de gastar més de 70.000 euros en estudis i advocats.

La crisi determina una part important de la seva acció de govern, és evident. Com la viuen des del govern municipal?
Hem passat justet el pressupost, no arribem a esgotar-lo per molt poc. De cara al proper, esperem que baixin més els ingressos extres que entraven pels habitatges i s’haurà de restringir molt el pressupost. Pel que fa a les noves lleis de la baixada de sous dels funcionaris, haig de dir que estan fetes sense solta ni volta. Ara vénen uns moments de controlar la despesa i no collar el contribuent, es tracta d’evitar apujar els impostos municipals, tot i que és l’única alternativa que ens deixen les altres administracions.

Des de l’Ajuntament, com veu la situació de l’hotel Calypso, que pel que sembla podria tornar a obrir?
Un jutge ha determinat que l’activitat és legal i podria obrir, però va lligat a unes obres, sobre les quals l’Ajuntament no té competències per autoritzar-les. Des de l’Ajuntament s’ha passat a Urbanisme de la Generalitat i els demanem que ens aclareixin el seu dictamen, referint-se a tal com està catalogat el front marítim si les obres necessàries per a l’adaptació a la legalitat, les autoritzen o no. Actualment, en advocats aquest tema ha costat ja uns 70.000 euros a l’Ajuntament.

En urbanisme, quins projectes destacaria?
Recentment vam presentar a l’oposició el projecte de La Genera, que implica habitatge de protecció oficial, i pel que fa a Cal Conde, esperem poder iniciar l’activitat en uns mesos, amb la idea de començar pels pisos de protecció oficial. També voldríem acabar el POUM (planejament urbanístic) abans de setembre, el text refós, consensuat amb l’oposició i el Consell Assessor Urbanístic.

Tenint en compte la situació econòmica desfavorable, quins són els seus objectius per al poble?
Cal Conde i els seus habitatges de protecció oficial, acabar el soterrament de la claveguera i les aigües pluvials i solucionar els problemes casa per casa de la gent del poble, sense fer volar coloms com en temps anteriors, no il•lusionar la gent amb projectes sense solta ni volta, ser realistes. I seguint el que hem dit des del principi: diàleg, transparència i honestedat. A vostès els acusen de no haver fet projectes, obra visible, de no haver fet coses…

Què vol dir que no hem fet coses?
N’hi destaco una d’important: el soterrament de les línies elèctriques des del cementiri fins a Cal Conde (nucli antic del poble), ara el municipi no està afectat per les baixades de tensió… Nosaltres vam rebre una herència en el manteniment de jardins i les despeses en infraestructures que hem d’anar conservant amb moltes menys entrades econòmiques. Cabrera no pot treure a lluir una cosa que no és. Hem de mirar de gastar el que podem i no embargar el consistori. Precisament, l’altre dia, en un acte, el conseller Huguet deia que un dels mals de Catalunya és que molts ajuntaments han estirat més el braç que la màniga.

Si tingués capacitat econòmica, doncs, què faria pel seu poble?
El poble té necessitat d’una sala polivalent i quan hi havia eufòria econòmica no es va pensar, jo segueixo treballant per trobar una via per fer-la. Un altre tema que vull resoldre és el de la platja, he perdut moltes hores fent visites i no consentiré que ens enganyin, nosaltres no hem fet res per fer-la malbé, per malmetre-la. Tampoc no anem contra el Port de Mataró, però no es pot vestir un sant i desvestir-ne un altre, com ha passat en els últims 15 anys.

GxC ha governat amb CiU, quina és l’experiència del pacte, quin balanç en fa?
És correcte, les persones que integrem el govern municipal som un equip. GxC valora la feina com a grup de govern, mai com a partit.

Però, té futur aquest pacte?
En el context de Cabrera, GxC mirarà de formar grups amb gent del poble, mentalitzada en el poble i sense vocabulari polític. Li puc dir que actualment s’està treballant en això.

Vostès han defensat el paper de grup independent. És fàcil anar a demanar recursos a les institucions des d’aquesta posició?
Si es defensa bé la política del poble, un grup independent pot tocar amb tota tranquil•litat les portes de l’administració. Si els fas veure la realitat del teu poble, t’escolten. Actualment, crec que com està la política en l’àmbit del poble, és millor defensar-la sense sigles de partits.

Deixa un comentari