Publicat el 06/04/2017

L’Avi del Barça és un personatge creat pel dibuixant Valentí Castanys que personifica el Futbol Club Barcelona. Va fer la seva primera aparició pública el 1924 a la revista Xut! En homenatge seu hi ha una escultura al recinte de La Masia, al costat del Camp Nou. En Joan Casals, de Guardiola del Berguedà, fa molts anys que va als partits del Camp Nou vestit de l’Avi del Barça, és tota una icona del club. Ens ho explica.

Com es va convertir en l’Avi del Barça i quin any va ser?
Va ser durant un Gamper, l’any 1984. Aquell any anàvem equipats del Barça i jo portava una samarreta del 74, quan jugava en Cruyff. Jo tenia 51 anys, en feia un que m’havia deixat barba i ja la tenia ben blanca. I amb la panxa, la gent em va començar a identificar com l’Avi del Barça.

Quan va començar a anar als partits com a Avi del Barça i quan el van reconèixer oficialment?
L’any 1986, a la trista final de la Copa d’Europa a Sevilla. Llavors va ser quan la gent va començar a dir-me l’Avi del Barça. I se’m va reconèixer l’any 2007, amb la presidència d’en Joan Laporta i gràcies al directiu Joan Boix, tot un senyor.

Quin vestuari caracteritza l’Avi del Barça?
El vestuari és el mateix que el del dibuix d’en Valentí Castanys: samarreta blaugrana antiga, calça curta blava o negra i mitges blaugranes.

També va rebre crítiques per fer de l’Avi del Barça…
Va haver-hi un petit episodi trist, però no va anar a més, ja que vaig rebre el suport de tota la gent del Barça: directiva, penyistes i aficionats, i ja està oblidat. A més, la família del creador em va donar les gràcies per donar vida a l’Avi del Barça i vaig ser reconegut pel mateix club. En definitiva, la gent em va fer l’Avi del Barça.

Des de quants anys fa que és soci de la Penya de Guardiola de Berguedà?
Sóc soci des de la seva fundació l’any 1989, vaig ser-ne soci fundador. I actualment en sóc el president.

A Guardiola de Berguedà té el Restaurant El Recó de l’Avi. El tema principal de conversa deu ser el Barça, no?
Sí, molta gent es troba amb la sorpresa de trobar-me al restaurant, em demanen si sóc l’Avi del Barça autèntic, parlem de l’actualitat del Barça i després ens fem unes fotos.

Es va afaitar la barba per les victòries del Barça. Com va anar això?
Bé, el 1992 vaig conèixer en Salva Torres, que ara és president de la penya La Safor. Ens vam abraçar quan va marcar en Koeman el gol de la victòria i ens vam fer molt amics. Després vàrem fer la promesa que si guanyàvem una altra Copa d’Europa jo m’afaitaria la barba i ell es raparia el cap. I així va ser l’any 2006.

Hi ha alguna anècdota que destacaria de tots aquests anys que porta fent d’Avi del Barça?
D’anècdotes, en tinc moltes, però la més sonada és que no vaig veure el gol de Koeman de la final del 92, perquè estàvem amb en Salva Torres als passadissos pels nervis. I quan vàrem sentir que havíem marcat, dos desconeguts ens vam abraçar com bojos. I així va començar la nostra amistat i la juguesca de la barba.

Quin president i quin entrenador són els més importants per a vostè?

Un entrenador oblidat, en Daucik, guanyador de les lligues del 51 al 53 en èpoques molt difícils. I per descomptat en Cruyff per l’estil Barça, i en Pep Guardiola pels millors anys.
Els presidents tots són importants: Montal va portar en Cruyff, en Núñez va fer gran el club, en Laporta va tenir la gosadia de posar en Pep Guardiola i en Bartomeu de seguir amb el llegat.

Com veu el Barça actualment?
Després d’una temporada irregular, el veig amb l’optimisme de lluitar per guanyar-ho tot, encara que trobo a faltar la participació de nous valors de la ‘pedrera’, que és el nostre gran actiu de l’estil i l’esperit blaugrana.

Deixa un comentari