Publicat el 15/10/2014
Parlem amb el president del Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de Mataró i Comarca, Joan Antoni Pous Canaleta, Amb ell conversem sobre l’entitat i la situació del sector. I ens exposa el present i els projectes de futur del Gremi.

Quin és el perfil dels membres que integren el Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de Mataró i Comarca?
Són professionals vinculats al sector: promotors, constructors, autònoms, i professionals d’oficis que intervenen en el procés i que no estan representats per un altre gremi.


En quin àmbit geogràfic estan interessats a créixer en nombre d’agremiats?
Com bé indica el nom de la nostra entitat, a tota la comarca. Som conscients que estem focalitzats a Mataró, però tenim el propòsit de donar servei a tots els pobles del Maresme majoritàriament.


Quines activitats promouen actualment des del Gremi?
Treballem en formació, xerrades, seminaris… En les accions per aconseguir avantatges amb els ajuntaments, i en el fet d’intentar atendre les demandes i les necessitats dels mateixos agremiats. En definitiva, els agremiats són qui ens han de transmetre el que volen. El Gremi som tots!


El sector de la construcció ha viscut una crisi sense precedents. Des de la seva perspectiva, què es va fer malament?
Es va intentar atendre la desmesurada demanda, i no es va fer prou ordenadament. Però no només nosaltres ho hem fet malament, sinó també l’àmbit polític, el financer, i –perquè no dir-ho– el civil.


Com s’ha reciclat el sector de la construcció i de la promoció d’obres?
Després d’una reducció dràstica i traumàtica de l’activitat, estem recuperant-nos posant més èmfasi en la rehabilitació, les noves tecnologies i els nous sistemes, i mitjançant la industrialització dels processos.


Podem afirmar que el sector es troba en un procés de recuperació?
M’atreviria a dir que aquest procés s’està iniciant sobretot a les microempreses. Més lentament del que ens agradaria, però hem de ser optimistes.


A Mataró i el Maresme l’escenari és diferent que en altres comarques, per la proximitat de Barcelona i pel bon clima i el territori. Hi ha, per aquest motiu, més possibilitats que el sector remunti?
Barcelona és un referent mundial i, per tant, és el motor d’una activitat econòmica molt potent. Això repercuteix radialment i en conseqüència afecta la nostra comarca.


Cal, a curt termini, que es trobin fórmules per facilitar la compra d’habitatges?
Ho considero imprescindible. Garantir el dret a un habitatge digne, per més modest que sigui, hauria de ser una prioritat.


El lloguer és una via que ajuda al sector. Hem de pensar, a hores d’ara i arran de la situació econòmica, més en clau de lloguer que de compra?
El lloguer és un recurs que pot fer més assequible l’accés a l’habitatge, davant la inestabilitat laboral que patim.


La rehabilitació d’habitatges ajuda a què el sector tiri endavant?
Per descomptat. I també l’adaptació dels edificis per a una major eficiència energètica. I, igualment, les petites reformes, que de mica en mica es revifen. La gent no s’atreveix a canviar d’habitatge, però qui s’ho pot permetre reforma la casa nova.


Quins projectes de futur es planteja el Gremi?
Fer-nos més forts als municipis de la comarca i treballar col·laborativament amb altres gremis del sector i amb altres comarques.


Com es pot contactar amb vostès?
La nostra seu és a Mataró, a l’emblemàtic edifici de Can Boada, al carrer Pirineus número 17 (cantonada amb Via Europa). L’horari d’oficines és a la tarda, de dilluns a divendres, de 4 a 8 h.

Deixa un comentari