Publicat el 09/02/2018

Molts de nosaltres no li donem la importància que mereix, però la nostra manera de trepitjar el terra en caminar, córrer i saltar té una incidència directa sobre la nostra pròpia salut, especialment en el nostre sistema muscular i osteomuscular. O el que és el mateix, en zones localitzades com el turmell, el genoll, el maluc i la columna.

Per aquest motiu, si gaudim d’una trepitjada correcta i equilibrada, el pes de tot el nostre cos quedarà perfectament distribuït, de manera uniforme, al suport plantar.
Un calçat inadequat i una alineació incorrecta del peu poden derivar en una variada llista de problemes físics, com ara: sobrecàrregues als bessons, trencament de lligaments, lumbàlgies i esquinços, entre d’altres.

Caminar és una cosa tan quotidiana que amb prou feines ens adonem de com ho fem. Si des de petits ensenyem els nostres fills a caminar correctament, amb el temps adquiriran aquesta naturalitat i aquesta desimboltura de la gent que sap caminar bé.
Fer-ho de manera correcta només requereix conèixer alguns punts fonamentals:

  • El cap ben alt. Sense altivesa, però el cap ha d’anar sempre ben dret. Ni mirant molt amunt ni amb el cap cot.
  • Les espatlles dretes. Han d’anar rectes, amb una certa caiguda natural que harmonitzi amb la resta del cos (sense treure pit).
  • Els peus rectes i en paral·lel. Els peus no haurien d’estar molt oberts ni molt tancats. La forma correcta és posar-los rectes i en paral·lel l’un de l’altre i lleugerament separats, que no es toquin quan caminem.
  • Els genolls. Cal flexionar-los lleugerament per facilitar un moviment més harmoniós i més descansat per al nostre cos.
  • Els braços. Han de portar un compàs o ritme que acompanyi el moviment del cos. Un moviment lleuger i compassat és més que suficient.

Finalment, si es detecta algun tipus de lesió o molèstia cal consultar el més aviat possible els especialistes; així, ortopedistes, podòlegs o fisioterapeutes podran ajudar en el dia a dia per adaptar millor les nostres peculiaritats físiques a l’hora de caminar, ja sigui a través d’un estudi biomecànic, amb plantilles personalitzades o proporcionant un calçat adaptat, tot millorant les condicions físiques dels nostres peus o assessorant-nos per evitar o tractar possibles lesions.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari