Publicat el 19/02/2018

Vivim en una societat on hi ha normes que hem de seguir per poder conviure tots junts. Si pretenem que el nostre gos s’hi adapti, haurem de tenir algun tipus de control sobre el seu comportament perquè totes aquelles activitats que fem amb ell siguin segures i agradables.

A la ciutat hi ha molts perills que els nostres gossos desconeixen, com ara cotxes, motos i bicicletes que suposen un risc tant per al gos com per als conductors d’aquests vehicles. A més, compartim els parcs amb nens, adults i altres gossos, passegem pel carrer, rebem visites a casa, hem d’acudir com a mínim un cop a l’any al veterinari, vivim en blocs de pisos amb molta més gent, el nostre gos s’ha d’adaptar a moltes situacions que per a ell no són naturals, i la nostra obligació és ensenyar-lo a actuar en cadascuna d’elles, i aquí rau la importància de l’educació.

El més bàsic que tot gos hauria de poder fer perquè tant ell com la persona gaudeixin l’un de l’altre seria:

Estar tranquil a casa. A què ens referim amb romandre tranquil? A no bordar, no destrossar el mobiliari, no fer-se les seves necessitats, no passejar sense parar.

Caminar sense estirar la corretja i no anar d’un costat a l’altre. Tinguem en compte que com a mínim hem de passejar-lo tres vegades al dia, així que encara que sigui un gos petit les petites estirades poden generar molta molèstia, i si és un de gran ja imaginareu que pot causar alguna cosa més que molèsties: mal d’esquena, sacsejades inesperades i fins i tot pot tirar-nos a terra. Encara que passi un gat per davant o vegi el seu millor amic i vulgui saludar, no pot tirar de la corretja; quan un gos aprèn el concepte de caminar sense tirar, tant és la situació que ens trobem, que ell no tirarà de nosaltres sinó que esperarà que el portem a ensumar aquell arbre que tant li agrada o a veure el seu amic, el gos del veí.

Una correcta sociabilitat. Ha de relacionar-se de manera adequada tant amb gossos com amb persones.

Acudir a la nostra crida. Això ens permetrà donar llibertat al gos perquè pugui córrer, relacionar-se i exercitar-se amb la seguretat que no s’allunyarà si el cridem.

Asseure’s / Estirar-se. És una ordre que ajudarà el gos a estar tranquil si hem de romandre en el mateix lloc durant un període de temps llarg.

Quiet. Atura el gos a distància en una situació de possible perill, assegurant-nos així que el nostre gos no es mourà del punt on és quan li hem donat l’ordre.

Aquestes sis serien les més importants. A més en tenim d’altres de secundàries, però que també faciliten molt la convivència en el dia a dia, com poden ser; actuar tranquil amb les visites a casa, no saludar saltant sobre la gent que el vol acariciar, no perseguir els gats del carrer…

Ara ve el més difícil de tot: com li ensenyo això al meu gos?

Aquí el temps juga en contra nostra. Com més gran sigui el gos, més costarà que aprengui coses noves. Per a nosaltres només hi ha una manera vàlida d’ensenyar, i és de manera positiva a través de recompenses, ja siguin carícies, menjar o joc. Aquest és un mètode que qualsevol pot utilitzar perquè comporta molts pocs riscos. Es basa en el principi que si a un comportament en concret li afegim una conseqüència positiva, el gos tendirà a repetir-ho, i si ignorem aquest mateix comportament deixarà de tenir-lo. Cada animal aprèn al seu ritme i a la seva manera, així que el més important és que tinguem paciència i constància.

L’ideal si es té un cadell és acudir a un centre caní i participar en els cursos d’iniciació per a cadells. Allà ens orientaran sobre com desenvolupar tots els punts importants perquè en un futur puguem gaudir d’un gos adult equilibrat.

Si per contra ja tenim un gos adult amb els seus propis costums, ensenyar-li a canviar pot resultar una mica més difícil que amb un cadell, però si alguna cosa tenen aquests meravellosos animals és la capacitat de canviar molt ràpidament. El millor és contractar els serveis d’un educador caní o etòleg caní perquè us pugui donar totes les eines per ajudar a fer entendre al nostre gos allò que esperem d’ell.

Si aconseguim fer que el gos tingui una bona adaptació al seu entorn i cobrim totes les seves necessitats bàsiques, serà per a nosaltres un company fidel durant molts anys.

 

Sergio Rodríguez
Centro Canino la Masia

Deixa un comentari