Publicat el 17/02/2020

Omple el teu jardí de papallones!

L’ús dels pesticides i herbicides ha fet que les papallones, borinots o saltamartins, tan freqüentes fa unes dècades, desapareguin dels nostres camps i jardins.

Una bona manera de recuperar les cuques de llum, les sargantanes o els ocells en els nostres patis consisteix a evitar l’ús d’insecticides i herbicides que passen a aquests animals i construir un refugi perquè hi puguin viure feliços i contents alhora que gaudim de la seva presència.

També els facilitarem plantes autòctones com l’espígol, camamilla o farigola, que proporcionen aliment als insectes, així com arbustos i herbes gramínies per als ocells.

Què és, però, un hotel d’insectes? En essència és un refugi on les marietes i altres animalons poden resguardar-se i reproduir-se. Cada insecte necessita uns forats, fulles o escorça que normalment eliminem en el nostre jardí. Doncs no, senyor! Canvi de xip!

En el nostre hotel, que podem comprar fàcilment en botigues especialitzades o que ens podem fabricar nosaltres mateixos com ja explicarem un altre dia, disposarem un repertori de troncs i canyes amb forats de diferent amplada.

Hi podem posar també pinyes obertes, branquillons, totxos foradats, fulles seques i altres abrigalls adequats a les necessitats de cada espècie que vulguem observar i atreure. Així, les papallones necessiten un tipus d’amagatall diferent del de les abelles solidàries i els borinots. Atenció, les úniques abelles que piquen normalment són les de la mel, i no els centenars que fan la vida pel seu compte i que a més a més ens deslliuren de molts paràsits del nostre jardí.

Quin benefici en traiem de tenir un hotel d’insectes? El plaer d’observar la riquesa i varietat de la natura, la protecció sense verins del nostre jardí, de les erugues, pugons, corcs i llagostes, la millor pol·linització de les nostres flors i el plaer de contribuir a la conservació de la meravellosa varietat de cuques i animalons que vistos amb afecte ens poden alegrar la vida.

Si a més hi tenim interès científic, podem identificar cada insecte, veure què fa, què menja i observar també com creixen les larves. Per aconseguir aquesta observació, el nostre hotel ha de tenir uns tubs de vidre on s’accedeix a través dels forats d’entrada a l’hotel on els insectes dipositaran menjar i ous, fent un niu que tindrem a la vista quan vulguem.

Per completar l’hotel d’insectes no oblidem oferir també un bon restaurant! És a dir, plantem flors i plantes del país. Cada abella, papallona o bestiola té el seu plat favorit.

 

Ramon Sala F Aranburu
www.facebook.com
/catalunyasalvatge/
Foto: Ramon Sala

Deixa un comentari