Horts domèstics per conrear aliments a casa
Els horts domèstics per conrear aliments a casa estan de moda. Comprar-ne un i muntar-lo és el somni de moltes persones. Instal·lar-lo en un balcó o bé a la terrassa ens pot semblar que serà molt fàcil, però abans de llançar-se a fer-ne un és millor tenir en compte algunes consideracions prèvies.
D’entrada, posar en marxa un hort domèstic no és excessivament car i aportarà un aire de natura a l’entorn de la nostra llar. I probablement, si som capaços de desenvolupar-lo, ens ajudarà, a més, en l’economia domèstica.
Els horts urbans domèstics aporten als seus usuaris nombrosos avantatges: són creatius, pedagògics per als fills i el seu conreu ens pot donar una gran satisfacció personal, alhora que contribueix a relaxar-nos. Cal tenir en compte, però, algun aspecte més negatiu, com pot ser la contaminació per metalls pesants i compostos orgànics, i com afrontar-la. En aquest sentit és indispensable el paper dels nostres assessors, si com és probable som novells i desconeixem la matèria.
El consum d’aigua també serà un àmbit que hem de valorar. Les hortalisses són plantes que demanen reg. Si el nostre hort és petit, no suposarà una despesa molt cara; però si el plantegem en una terrassa i és més gran, és molt recomanable fer aquesta valoració.
Mirem primer, per tant, quina inversió inicial necessitarem i fem números en funció de la superfície que vulguem omplir de verdures i hortalisses. I un altre aspecte a valorar són els contenidors dels horts que ens faran falta. Si són de fusta o de metall, han de ser tractats especialment per aguantar la humitat i els elements corrosius com l’adob. Cal valorar quins són més adequats per a nosaltres i el seu preu, i afegir-hi també el cost de la terra de conreu.
D’altra banda, les plantes demanen productes d’adob i de tractament per a la protecció contra els insectes, les plagues o les males herbes. Aquí caldrà valorar primer què és el que plantem i quins productes requeriran perquè el conreu arribi a bon port.
En plantejar-nos el nostre hort urbà i domèstic, el primer que cal fer, doncs, és informar-nos de tot el que ens pot fer falta i el seu cost, així com de les peculiaritats del conreu de les hortalisses i vegetals que volem plantar. Busquem el millor assessor, algú que parteixi de l’experiència, i haurem fet un gran pas endavant.
Si al final fem realitat el nostre projecte, probablement estalviarem en el pressupost en hortalisses, eliminarem la petjada ecològica, augmentarem la nostra ingestió de fibra vegetal, farem exercici físic moderat, adquirirem consciència ambiental, serem més metòdics i fomentarem el consum de llavors ecològiques.
Redacció La Clau