Publicat el 16/01/2020

Per conèixer la seva història hem de remuntar-nos a l’època dels asteques, quan utilitzaven el làtex com a cola o per elaborar pilotes elàstiques per jugar. El primer contacte dels europeus amb aquesta matèria va ser durant una expedició pels voltants del riu Amazones, on un francès va veure uns indígenes treballant el producte i va decidir emportar-se’n una mostra i investigar-lo.

Es va fer servir per primera vegada com a “goma d’esborrar” al segle XVIII quan, per casualitat, un enginyer anglès va agafar un tros de goma pensant que era un tros de pa i va començar a esborrar. Va ser criticada en un primer moment, però de mica en mica, la pràctica es va començar a estendre. El problema en aquella època, era que es deteriorava amb facilitat i es tornava inutilitzable. Aquest inconvenient es va solucionar el 1839 quan, amb un procés de calor es va aconseguir estabilitzar la substància i es va poder utilitzar per a molts altres productes.

Amb la goma com a instrument per esborrar, el seu consum va créixer fins al punt que la demanda va superar amb escreix, l’oferta de producte. Pocs anys abans de la Segona Guerra Mundial, fabricants nord-americans van resoldre el problema d’escassetat amb el descobriment de la goma sintètica, feta amb un subproducte del petroli. Aquest tipus de gomes són les antecessores directes de les gomes d’esborrar que tenim en l’actualitat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari