Publicat el 18/07/2019

Igual que la resta del cos, la musculatura ocular pot perdre flexibilitat si no s’exercita, i també els mals hàbits o la deixadesa poden passar factura a curt o mitjà termini. Cal tenir en compte algunes coses que no s’han de fer:

Abusar de les pantalles. Un problema derivat de passar moltes hores davant d’una pantalla (ordinador, mòbil, tauleta tàctil…) és que disminueix considerablement la secreció lacrimal i l’ull redueix la freqüència de parpelleig.

No parpellejar suficient. El normal es fer-ho fins a 25 vegades per minut, d’aquesta manera les llàgrimes es distribueixen per la còrnia i proporcionen hidratació al globus ocular. Però quan es fixa la vista, aquesta freqüència es redueix, motiu pel qual quan es produeix el parpelleig l’ull ja porta uns segons sense llàgrimes. Resultat? Fatiga visual, picor, visió borrosa, enrogiment i llagrimeig.

Fregar amb força els ulls. És el pitjor gest que es pot fer, perquè degrada el col·lagen ocular, un dels principals components de la pell i també de la còrnia. Si els notem cansats o ens piquen, opteu per altres manera d’alleujar-los: tancar-los durant uns segons, refrescar-los amb sèrum fisiològic o amb un col·liri especial…

A la piscina sense ulleres. Poseu-vos ulleres especials per a natació que aïllin bé els ulls, ja que el clor pot provocar irritació ocular. Les piscines són un entorn propici per desenvolupar inflamació de la còrnia.

Anar a dormir sense desmaquillar-se. S’ha de tenir cura amb les cremes i pintures, ja que poden contenir substàncies químiques que produeixin al·lèrgia. A més, el maquillatge que s’aplica a les parpelles pot dificultar el drenatge de les llàgrimes i produir sequedat. S’ha de tenir present que els productes penetren fàcilment en els ulls (si no es desmaquillen abans d’anar a dormir), i això augmenta el risc d’infeccions.

Saltar-se la revisió anual. Els ulls poden sortir perjudicats si no es passen periòdicament les revisions mèdiques. El colesterol i la tensió alta són dos trastorns que també poden danyar la salut visual.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari