‘Gyoza’, o crestes japoneses | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 04/06/2019

Els gyoza japonesos són cada vegada més populars a casa nostra, atès l’auge que està tenint la cuina oriental. Tot i així, encara resulten desconeguts per a molts.

El seu origen es remunta a la gastronomia xinesa i són similars als jiaozi o dumplings xinesos, ja que originalment s’hi van basar per elaborar-los. De fet, la paraula ‘gyoza’ prové de ‘jiaozi’, encara que hi ha algunes diferències. Els dumplings xinesos tendeixen a ser més durs i tenen un embolcall més gruixut, mentre que els gyoza tenen un embolcall molt fi.

Tant a la Xina com al Japó, els gyoza habitualment es consumeixen com a aperitiu, a manera d’entrant o d’acompanyament d’un altre plat principal, i es suquen en salsa de soja. S’elaboren amb una fina massa de farina de blat, que es pot omplir de pràcticament qualsevol aliment (carn, verdures, marisc, etc.) i es tanca manualment per adquirir el característic aspecte d’aquest mos oriental.

La principal diferència que hi ha entre els gyoza xinesos i els japonesos rau en el seu mètode d’elaboració, ja que mentre els xinesos únicament es cuinen al vapor, els gyoza japonesos, abans de cuinar-los al vapor, es passen per la paella per adquirir aquest característic toc torrat que marca la diferència.

Al Japó, el farciment bàsic per als gyoza tradicionals inclou una barreja de carn de porc finament picada, col i bolets xiitake per obtenir un contrast de textures. Alguns farcits no convencionals inclouen gambes picades i altres mariscs com l’uni (eriçó de mar), així com el formatge, el shiso, fins i tot el natto (soja fermentada). Els vegans i els vegetarians també tenen opció: els gyoza farcits de tofu i verdures.

Hi ha gyoza que s’elaboren amb ingredients propis de cada regió i es suquen en una salsa especial; les ciutats d’Utsunomiya i Hamamatsu es disputen la primera posició entre les ciutats que més gyoza consumeixen. A part d’aquestes ciutats, altres com Kobe, Ota, Fukushima i Tsu també destaquen per ser llocs on més varietats d’aquesta especialitat es preparen al Japó.

Els farcits de gyoza es poden assaonar amb una varietat de sabors. La nira —una mena d’all tendre pla— és una de les opcions més populars, però també s’usen comunament la ceba, l’all, el gingebre, l’oli de sèsam i les llavors de sèsam.

 

Redacció La Clau
Foto: https://www.condospalillos.com

Deixa un comentari