Publicat el 17/11/2016

Les substàncies que determinen els grups sanguinis es troben unides a la membrana de moltes cèl·lules del nostre organisme. Entre aquestes cèl·lules trobem les hematies o glòbuls vermells. La presència d’aquestes substàncies determina el grup sanguini i la compatibilitat a l’hora de fer les transfusions de sang.
Quan es parla de grups sanguinis, normalment es pensa en els dos més importants: el sistema ABO i el factor Rh.
Les diferents combinacions de les proteïnes de la superfície dels glòbuls vermells donen com a resultat els 4 grups sanguinis existents:
Grup A: té proteïna A en la superfície del glòbul vermell
Grup B: té la proteïna B en la superfície del glòbul vermell
Grup AB: té ambdues proteïnes A i B
Grup O: no té cap proteïna (A o B) en la superfície del glòbul vermell.
L’Rh és una altra proteïna que si està present a la superfície del glòbul vermell produirà un Rh positiu, i si està absent donarà un Rh negatiu.
Les persones Rh+ només poden donar sang a les persones Rh+, mentre que les persones Rh – són donants universals, ja que poden donar sang a tothom, tant d’Rh positiu com negatiu.
Donants: les persones del grup O- s’on donants universals: la seva sang és compatible amb tots el grups.
Receptors: les persones del grup AB+ són receptores universals: poden rebre sang de tots els grups.
Abans d’administrar una transfusió sanguínia, cal determinar el grup sanguini de la persona receptora i el grup sanguini de la persona donant.
La classificació dels grups ABO i Rh defineix el grup sanguini i, per tant, si una persona podrà rebre sang d’un donant o d’un altre.

Redacció La Clau

Deixa un comentari