Green Book | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 07/02/2019

INTERPRETACIÓ
Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Iqbal Theba, Linda Cardellini, Ricky Muse,David Kallaway
DIRECCIÓ Peter Farrelly
DURADA 130 min
GÈNERE Basada en fets reals / Road Movie / Comèdia / Drama

Doncs sí, de tant en tant és agradable deixar que t’expliquin la història de sempre. Per moltes raons. La primera, perquè la modèstia pot ser una virtut quan es tracta d’explicar històries. Pensem en aquells autors que saben fer-ho senzill, que aconsegueixen fer-te sentir que passar una bona estona és així de fàcil. La segona, perquè res no impedeix a una «història de sempre» parlar de temes interessants. I fins i tot, descobrir-ne de nous. Green Book n’és un bon exemple. D’acord, el racisme és un tema que el cinema ha tractat en diverses ocasions (tot i que no les suficients, en la meva opinió); però aquí partim d’un joc de miralls molt menys freqüent.

Perquè Farrelly no només ens parla de racisme: també ens parla de classisme. De fet, la combinació d’aquests dos temes és un dels aspectes més reivindicables de la pel·lícula: converteix la clàssica buddy movie protagonitzada per dos personatges antagònics en una partida de ping-pong de relacions de poder. La superioritat que un dels dos té en un camp la perd en l’altre. Fet que, a més a més, augmenta el rang reivindicatiu del producte. La tercera raó és que, tot i tractar-se d’una peça per a tots els públics, de final previsible i predisposada a tocar la fibra, tota ella està cuinada en la mesura exacta per emocionar sense embafar, per ensenyar sense assenyalar.

I això ens porta, finalment, a la quarta raó: Green Book és, sobretot, una pel·lícula que funciona. Els personatges, sense desbordar de profunditat, són perfectament creïbles. Els gags, sense descobrir noves fórmules humorístiques (tampoc no crec que ho pretenguin), són molt divertits. Els conflictes, malgrat no desprendre una enlluernadora transcendència, són emotius i molt humans. I la pel·lícula, tot i superar la durada estàndard dels productes cinematogràfics, no es fa gens llarga. Tota una conjunció de troballes tan modestes com eficients de la qual en resulta un producte rodó; tret d’una excepció, que és la dels actors: la seva feina sí que va molt més enllà d’un treball modest.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala
www.cinemaldito.com

Deixa un comentari