Publicat el 28/01/2020

L’últim diumenge de gener té lloc la Festa de la Calçotada a Valls, per això molta gent creu que és llavors quan comença la temporada. Això és un error, ja que l’època dels calçots s’estén de novembre a abril, tot i que a principis d’any és quan millor estan, més tendres i sucosos.

La recol·lecció de la planta comença al novembre, que és l’inici de la temporada, i ja no s’interromp fins a Setmana Santa aproximadament. La collita es realitza quan l’estat de maduresa dels brots procedents del bulb és l’adequat, tenint molta cura i amb la màxima rapidesa possible per tal d’aconseguir la millor conservació i qualitat.

A la meitat de la temporada de calçots, l’últim diumenge de gener, se celebra com hem dit la Festa de la Calçotada, el principal esdeveniment entorn del calçot que impregna els carrers i places de Valls d’un marcat tipisme. A aquesta ciutat, lloc d’origen de la calçotada, fa més de cent anys que les fan, una tradició que ha anat passant de generació en generació fent de Valls la capital d’aquesta ceba tendra.

La gran Festa de la Calçotada d’enguany tindrà lloc dissabte 25 i diumenge 26 de gener i comptarà amb un variat programa d’actes tradicionals festius i concursos com ara cercaviles, demostracions de rostir calçots a la graella, competicions de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada, de menjar calçots i altres degustacions.

Cal aprofitar, doncs, aquest moment òptim per gaudir d’una bona calçotada. A més, el calçot és un aliment molt saludable i baix en calories en contenir molta aigua i fibra. Aquestes són les seves principals propietats:

  • Regula el bon funcionament de l’organisme gràcies a la seva acció depurativa i diürètica.
  • Aporta ferro, calci, fòsfor i magnesi.
  • Té propietats antioxidants gràcies a la presència de flavonoides com el betacarotè.
  • Conté importants quantitats de vitamines B, C, K i E.
  • En ser una hortalissa rica en fibra i àcid fòlic se li atribueixen propietats anticanceroses i de prevenció de malalties cardiovasculars.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari