Publicat el 09/03/2017

La gamba de Palamós és un crustaci decàpode d’un color vermell molt intens. És la més popular de les pescades a Catalunya i deu el seu renom a la qualitat que adquireixen les captures d’aquesta espècie a les aigües litorals de l’Empordà. És molt apreciada perquè té una carn molt fina i saborosa.
Les gambes han estat un producte tradicionalment pescat a les costes de Palamós i d’altres viles litorals, com ara Blanes, Arenys, Roses o la costa de Tarragona.
Aquesta gamba fresca presenta un color vermellós intens i viu. El cefalotòrax té reflexos blavosos i violacis. La seva carn ha de ser ferma i la peça sencera, amb totes les antenes, sense ferides i amb una olor de mar intensa.
És recomanable menjar-la el mateix dia que es compra; guardar-la a la nevera serà suficient si es menja l’endemà, i soterrada en gel picat a la nevera mantindrà les seves propietats unes 24-48 h. Més enllà de dos dies, la gamba s’ha de congelar.
Les gambes són un dels ingredients vitals per poder elaborar plats tan típics de casa nostra com la sarsuela, el suquet o l’arròs caldós, i també el risotto, el carpaccio, a la planxa…
Les podem comprar congelades, que també són molt gustoses i no són gaire diferents de les fresques.
El mètode òptim per descongelar la gamba és: lentament a la nevera, unes 12 h, i mantenir-la 4 h més a temperatura ambient. No es recomana submergir-la en aigua calenta ni descongelar-la al microones.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari