Publicat el 29/09/2018

Els galindons o halux abductus valgus (‘juanetes’ en castellà) són una deformació que afecta la primera articulació metatarsofalàngica del peu, fent que es desviï lateralment. De fet, s’anomena galindó a la prominència òssia que s’observa a la zona medial de l’articulació com a conseqüència d’aquesta desviació.

El seu origen depèn de moltes causes, però hi ha una relació clara amb el calçat, ja que en poblacions que van descalces la seva aparició és molt infreqüent. Tot i així, no hem d’oblidar que no totes les persones que desenvolupen la malaltia porten sabates ajustades, així que hi ha altres factors que contribueixen a la seva aparició, com ara:

Factors hereditaris
La forma i estructura podal que l’individu té i ha heretat és la que determina quina serà la forma de caminar, sent aquesta última la que determinarà l’aparició del galindó.
Factors hormonals
Com la hiperlaxitud, predisposen a patir galindons.
Malalties del cartílag
L’artrosi, l’artritis, l’osteoporosi, etc., creen alteracions en la funcionalitat articular del peu, i això torna a portar a una biomecànica incorrecta.
Calçat inadequat
Avui en dia les dones segueixen sent les principals patidores del galindó. Els calçats estrets i inestables alteren la funcionalitat de la deambulació del peu, creant un recolzament inadequat. S’ha d’evitar la caiguda del peu cap endins, una alteració molt estesa entre la població i un dels factors més importants en la formació del galindó. L’ús de plantilles per mantenir el peu en posició recta o neutra és imprescindible en aquests casos.
Els tractaments són diferents segons el grau en què ens trobem. Ortesis, plantilles i calçat específic, passant per infiltracions o antiinflamatoris i arribant a la cirurgia, són alguns dels tractaments que ens poden oferir. Igualment, per evitar les recidives (és a dir, que tornin a sortir després de la cirurgia), cal sempre buscar l’origen i posar-hi remei. Evitant la causa aconseguirem evitar-ne la conseqüència. Segons siguin les característiques dels galindons, es poden intervenir amb cirurgia oberta o cirurgia de mínima incisió.
Tot i així, la prevenció és el tractament estrella:
Visitar un podòleg i posar-hi remei a temps fa que la majoria de vegades s’eviti el quiròfan.

 

Font: www.fuguetcaballe.com/galindons-juanetes/
Redacció La Clau

Deixa un comentari