Publicat el 04/07/2017

L’elaboren a una granja de la reserva natural de Zasavica, a l’oest de Belgrad, i el seu preu se situa en 1.260 euros per quilo.

El motiu que aquest producte sigui tan car és l’escassetat de la llet d’aquests animals i la dificultat del procés de producció del formatge. Per fer-ne un quilo es necessiten 25 litres de llet, i una burra només dóna uns 20 litres de llet per any, aproximadament la mateixa quantitat que una vaca lletera europea produeix cada 24 hores.

De les 190 burres que viuen a la granja, que són d’una raça autòctona dels Balcans, només una vintena està sempre disponible per donar llet i són munyides a mà. A més, la llet de burra només té entre un 0,5 i un 1% de greix i no té la caseïna que coagula la llet.

Segons declaracions a EFE de Slobodan Simic, director de la reserva des de 1997, quan es va plantejar la possibilitat de produir formatge de burra va consultar diferents experts en la matèria i tots li van dir que era impossible. Per això va recórrer a un especialista serbi en productes lactis, qui va aconseguir trobar la fórmula adequada per fer aquest producte. El secret és afegir alguns additius i fins a un 40% de llet de cabra. Però Simic assegura que la recepta exacta del formatge de burra «és un secret absolut».

Aquest formatge tan exclusiu es conserva durant uns sis mesos, es ven en paquets de 50 grams que costen entre 50 i 63 euros i es pot adquirir directament a la granja Zasavica o per Internet. Simic espera que les autoritats sèrbies incloguin aviat la llet de burra a la llista de productes lactis de lliure comercialització per produir i vendre a més escala.

Segons les declaracions del director de la reserva, la llet de burra és força similar a la humana i es pot consumir sense bullir, ja que no conté bacteris. A més, té 60 vegades més vitamina C que la de vaca i és rica en vitamines B, D12 i E, en minerals i en proteïnes.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari