Flors comestibles: quines podem menjar i com?
Flors comestibles: quines podem menjar i com?
L’ús de flors per complementar un plat ve de molts segles enrere. Hi ha constància de receptes amb flors comestibles des de l’edat mitjana. I és que afegir flors als nostres aliments no només els fa més atractius, sinó que els aporta sabor i, fins i tot, nutrients.
No totes les flors són comestibles, per això els experts insisteixen que, abans d’incorporar-les als nostres plats, ens assegurem que són aptes per al consum humà.
Les flors que podem utilitzar a la cuina han de ser espècies comestibles cultivades per nosaltres, o bé de cultiu ecològic i collides amb fins alimentaris:
Calèndula. De sabor una mica picant, recorda el pebre i al safrà. Els pètals frescs són un complement fantàstic per a amanides. També es poden fer servir per aromatitzar sopes o postres.
Carbassa. La seva flor té un gust dolç i una textura suau. És molt utilitzada a la gastronomia mexicana i a la italiana. Aporta un sabor molt especial a sopes, cremes, guisats, amanides i pasta.
Dent de lleó. Els seus pètals i estams tenen un gust lleugerament dolç. Són un complement perfecte per acompanyar plats d’arrossos o amanides.
Gerani. Les flors tenen sabors afruitats i cítrics. Són molt utilitzades en rebosteria, amanides, begudes o com a guarnició.
Gessamí. Es caracteritza per la seva intensa aroma amb matisos dolços. Les flors s’utilitzen en plats d’aus, peixos i infusions.
Lavanda. Pel seu sabor lleugerament picant van molt bé en plats de carn de caça, pollastre i, també, en cremes, arròs i amanides. A més es pot fer servir per elaborar dolços i gelats, i amb les fulles i flors es preparen infusions.
Rosa. Molt utilitzada a l’Orient Mitjà per perfumar guisats i altres plats. El seu sabor és dolç amb matisos picants. Es pot fer servir en pastissos, dolços, gelats, melmelades, almívars, vinagres…
Violeta. Té un sabor suau i lleugerament dolç. Són molt usades en rebosteria per fer confits, compotes, confitures i infusions. Les violetes confitades també són una excel·lent decoració per a pastissos.
Els experts donen una sèrie de consells per preparar les flors comestibles:
- Tallar-les de bon matí, abans de les hores de més intensitat solar.
- Triar les que estiguin en millors condicions i tinguin una olor més bona.
- Rebutjar les tiges, estams i pistils, ja que podrien aportar un gust amarg.
- Rentar-les bé amb aigua freda i assecar-les amb paper absorbent de cuina, tenint cura de no fer-les malbé.
- Collir-les el mateix dia que s’hagin de consumir, ja que no aguanten gaires dies a la
nevera.
Redacció La Clau