Publicat el 09/10/2017

La fitoteràpia és una branca de la medicina natural que utilitza els extractes de plantes medicinals per mantenir la salut i també per prevenir i guarir malalties. És la primera medicina que va conèixer l’home, i de fet la més experimentada, ja que, abans dels compostos químics apareguts durant el darrer segle, els fitofàrmacs i els seus principis actius eren els únics medicaments coneguts per prevenir possibles malalties i recuperar la salut.

Ara que comença la tardor, cal fomentar i reforçar la salut del sistema respiratori, ja que a més d’ajudar-nos a respirar, les mucoses respiratòries ajuden a eliminar gasos tòxics, a mantenir la temperatura corporal i a mantenir-nos en equilibri, i segons la tradició mèdica hindú l’aparell respiratori és decisiu en la captació i distribució de l’energia vital. També tenen la important funció de protegir-nos d’un gran nombre d’agressions externes. Sempre hem de tenir cura de les mucoses respiratòries, especialment en època de refredats.

Amb l’arribada del fred, les vies respiratòries ens poden protegir d’una situació adversa provocant una ‘crisi’ de caràcter defensiu o depuratiu: tos, esternuts, febre, secreció nasal… I què podem fer? Abans de tot, reforçar el sistema immunitari: reforçar les defenses és prevenir.

Prendre infusions de plantes medicinals alleujarà els símptomes i augmentarà la hidratació i l’excreció. En cas de molta mucositat és recomanable deixar de banda tots el productes lactis en la dieta fins que els símptomes millorin. Altres aliments a evitar quan hi ha mucositat són els ous, el sucre, les farines, i per descomptat tot tipus d’aliments processats, refinats i industrialitzats.

El millor és recórrer a suplements naturals indicats per donar suport al sistema immunitari, com poden ser el pol·len i la gelea reial, valuosos nutrients que ajuden a estimular les defenses. També tenim la pròpolis, que actua com un antibiòtic natural, amb efecte antiinfecciós i antiinflamatori.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari