Publicat el 18/06/2020

DIRECCIÓ Valentina Pedicini 
DURADA 90 min
GÈNERE documental

Amb tot aquest rotllo del coronavirus, els festivals de cine han hagut d’adaptar-se a les circumstàncies com han pogut. En el cas del DocsBarcelona, aquest any hem gaudit dels seus documentals d’una manera còmoda i accessible, gràcies a la plataforma de cinema Filmin.

Del 19 al 31 de maig hem pogut donar una ullada a la seva programació, i entre tots els seus títols un dels que més m’ha cridat l’atenció ha estat Faith.

Si un context com el de fa tres mesos feia oportuna una temàtica com la d’aquest documental, podria dir-se que ha arribat al seu punt àlgid amb tot això del confinament.

Faith tracta sobre l’aïllament, però sobretot, i en paraules de la mateixa Pedicini, «d’alguna manera també és (una pel·lícula) profètica. L’entorn, l’aïllament dels personatges, la idea del món exterior com una cosa impura, l’absència del contacte social…». Per dir-ho d’una altra manera, es tracta d’un documental que ens introdueix en el món d’uns personatges que semblen viure en una quarantena permanent. Una secta italiana que fa 20 anys que prepara lluitadors d’arts marcials per a una apocalipsi esperada.

Valentina Pedicini ens introdueix dins del dia a dia d’aquest grup mitjançant un treball de camp basat en l’observació i la relació de confiança establerta amb ells durant els tres o quatre mesos que va estar allà amb el seu equip. Al llarg d’aquest temps van compartir amb ells prop de 17 hores diàries dins d’un calendari basat gairebé íntegrament en una sèrie de durs entrenaments de kungfu, que formen part de la vida d’aquests autoanomenats «guerrers de la llum».

És un viatge poètic que ens endinsa en la fe i el compromís que durant aquestes dues dècades han marcat diferents generacions de guerrers, guerrers que venen de fora o que han nascut dins i han estat criats en aquella casa, totalment aïllats de la civilització i adoctrinats en les disciplines que practiquen.

Una de les coses que més destacaria d’aquests guerrers Xaolin del catolicisme és el seu paral·lelisme amb una popular pel·lícula de Disney de fa poc més de vint anys: en una de les escenes més impactants del documental (que gairebé podríem relacionar més aviat amb l’aclamada Million Dollar Baby), una de les lluitadores s’entrena donant cops de punys a un sac mentre canta la versió italiana d’I’ll Make a Man Out of You de Mulan, amb una soga pressionant-li el coll i llàgrimes caient-li dels ulls.

És un fet curiós que marca la manera d’analitzar tot el que tindrà lloc a partir d’aquest moment. Les referències a la pel·lícula són cada cop més presents al llarg del documental, i això canvia de manera radical la mirada de l’espectador al voltant del seu leitmotiv.

Els guerrers del cap rapat han acabat creant una família caracteritzada no només per aquesta mena de culte a la lluita i la perseverança, la duresa, la disciplina i l’exigència dels seus entrenaments, que els porten a situacions complicades psicològica i físicament parlant, sinó també per la confiança, la calidesa i l’espiritualitat amb què es relacionen tots els seus membres.

Rodat en blanc i negre sense motiu aparent, com a documental s’ha de dir que destaca pel seu ritme pausat, els seus silencis. Tot ell és molt visual i apel·la directament a les emocions de qui el mira, però s’ha d’admetre que desconnectar de la pantalla és una cosa que es repeteix amb força assiduïtat al llarg d’aquests 90 minuts.

 

Ariadna Lock
ariadnalock@gmail.com

 

 

Deixa un comentari