Publicat el 28/04/2021

Els gossos són animals gregaris i molt socials que tenen una forta tendència a agrupar-se en bandades o famílies. Estar sol no és una cosa natural per a ells, menys encara quan són cadells. Tot i que poden arribar a acostumar-se a la solitud i tolerar-la durant unes hores, només són feliços en companyia. Per això, abans d’adoptar un cadell cal preguntar-se sempre si es disposa de temps per estar amb ell, i si una segona persona podria fer-se’n càrrec en cas de necessitat.

Un cop el cadell ja és a casa hem de mirar de deixar-lo sol el mínim possible. Fins que no arribi als quatre mesos no és recomanable que passi més de dues hores sol a casa, a fi d’evitar estrès per separació, mal comportament o accidents a la llar. Els experts diuen que un gos adult no ha d’estar sense companyia més de set hores, tot i que és una xifra orientativa, ja que dependrà del caràcter de cada animal.
Per a absències de sis o vuit hores, els professionals utilitzen diversos exercicis per acostumar els cadells a estar-se sols. Aquests són els passos a seguir. Abans de fer-los, però, sempre és recomanable parlar amb les persones especialitzades, no ho oblidis:

  1.  Ofereix-li una joguina nova o una llaminadura per a cadells. Surt de l’habitació i deixa’l una estona només amb allò que li has donat. Després, torna a entrar. Al llarg de la setmana has d’anar augmentant una mica cada dia el temps que el deixes sol a l’habitació amb la joguina o la llaminadura.
  2.  La setmana següent surt de casa sense donar-li la joguina o llaminadura i torna a entrar. Incrementa de manera gradual el temps que ets fora. Es pot fer diverses vegades durant el dia per tal que el cadell entengui que és normal que s’hi entri i se’n surti.
  3.  Fes sortides sense seguir cap pauta ni rutina. Marxa de casa sense establir un moment concret i torna al cap d’uns minuts. No segueixis els mateixos patrons abans de sortir, com ara pentinar-te o perfumar-te, agafar l’abric, la bossa, etc. S’han d’anar canviant els costums, perquè els gossos estan molt pendents del nostre comportament i detecten quan ens preparem per marxar.
  4.  Durant el passeig, lliga el gos a un pal o arbre i allunya-te’n. Quan estigui tranquil deslliga’l. Primer fes-ho de manera que et vegi, i quan vagi progressant fes-ho fora de l’abast de la seva mirada.

D’altra banda, tingues sempre present això:

No acomiadis o saludis el teu gos de manera efusiva. Fes les teves sortides i entrades a casa d’una manera neutra i acarona’l només quan estigui tranquil. Si l’acaricies quan està nerviós o ansiós reforces aquests comportaments.

No el castiguis en tornar a casa si s’ha portat malament. Per eliminar un mal comportament has de castigar-lo en el moment que es produeix. Si castigues el gos amb retard no ho entendrà, i això augmentarà la seva ansietat i la por a quedar-se sol.
Aquestes pautes poden ajudar el teu cadell en el seu procés d’adaptació, però no oblidis que el més important són sempre els consells dels veterinaris i etòlegs.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari